Abiznis

SB: Usporiće rast kineske ekonomije

76kin
K
ineska ekonomija će u narednih nekoliko godina usporiti, saopštila je Svjetska banka (SB), upozoravajući Peking na rizike povezane sa dugovima lokalnih vlasti, hlađenjem sektora nekretnina i neizvjesnošću u pogledu izvoza.

SB: Usporiće rast kineske ekonomije
Portal AnalitikaIzvor

Upozorenje SB dolazi u vrijeme strahova da azijski privredni gigant i pokretač globalnog ekonomskog rasta suviše usporava u periodu kada Peking pokušava da privredni model preusmjeri sa zavisnosti od velikih investicionih projekata ka domaćoj tražnji.

U izvještaju SB se navodi da je druga po veličini svjetska privreda posljednjih mjeseci pokazala znake oporavka zahvaljujući vladinim mjerama podrške, snažnoj potrošnji i jačanju strane tražnje, što sve ukazuje na sličan tempo oporavka u naredna dva kvartala, prenosi Capital.ba.

SB za ovu godinu predviđa privredni rast Kine od 7,6 odsto, nešto ispod prošlogodišnjih 7,7 odsto. Zvanični kineski ciljni rast za ovu godinu iznosi 7,5 odsto.

SB upozorava da na putu oporavka kineske privrede stoje brojne prepreke, uključujući rješavanje problema dugova lokalnih vlasti, koji su sredinom prošle godine iznosili 17,9 biliona juana ili 2,9 biliona USD, što je 31,3 odsto bruto domaćeg proizvoda iz prošle godine.

Ukupna dugovanja lokalnih vlasti su 2010. iznosila 10,7 biliona juana.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika