Zanimljivosti

Sedam upotreba ljuske od jajeta kojih se nikad ne bi sjetili

0706ljuskejajaok
L
juske jaja nijesu za smeće, pogotovo ako imate sreće pa konzumirate domaća jaja. Ne morate ih imati često na meniju, ali njihovu ljusku poželjno je imati u kući. Odlične su za kožu, kosti, kao i za vrt i biljke.

Sedam upotreba ljuske od jajeta kojih se nikad ne bi sjetili
Portal AnalitikaIzvor

Dodajte ljuske u kompost

Ljuske jaja se vrlo brzo razgrađuju, a kako su bogata kalcijumom i mineralima, dodatno će obogatiti kompost za vaše biljke.

Riješite se štetočina u vrtu

Zdrobite ljuske i posipajte ih oko biljaka i cvijeća u vrtu kako bi spriječili puževe i gusjenice da ih obrste bez korišćenja pesticida. Imate li otvoreni vrt i česti gosti su vam jeleni i srne, možete se radovati salati i njihovim ostalim 'poslasticama'. Oni naime ne podnose miris jaja.

Pripremite biljke za sadnice

Ispunite polovine ljuske jajeta zemljom za sadnju i posadite sjeme npr., mini paradajza. Poslažite ih u kutiju i ostavite na izvoru svjetla i topline. U proljeće, malu sadnicu samo presadite u vrt.

Očistite kuću

Zdrobite ljusku jajeta i dodajte u vodu s deterdžentom, pa njome operite tvrđe predmete. Ljuska se može koristiti i kao netoksično abrazivno sredstvo za ribanje posuda.

Čistite odvode

Nekoliko zdrobljenih ljuski ubacite u sudoperu. Prilikom pranja suđa, povrća i sl., ljuske će zadržavati komadiće hrane i otpadaka i prilikom putanje do kraja odvoda, čistiti vaše cijevi i spriječavati da se začepe.

Ne zaboravite na membranu jajeta

Super- tanka membrana unutar ljuske odavno se koristi kao prirodni lijek kod posjekotina i uraslih noktiju i oštećenih zanoktica.

Otklonite iritacije na koži

Rastopite ljuske jajeta u maloj staklenci sa sokom limuna i to koristite za liječenje manjih iritacija kože i svrbeža zahvaljujući bogatstvu kalcijuma.

(Vijesti.ba)

Portal Analitika