Svijet

Članovi Muslimanske braće osuđeni na smrt

muslim-brotherhood
E
gipatski sud danas je osudio deset čelnika Muslimanske braće u odstustvu na smrtnu kaznu zbog podsticanja nasilja protiv egipatskog muftije, najvećeg vjerskog autoriteta u zemlji. Izricanje presude lideru i ostalim istaknutim članovima je odloženo, prenose svjetske agencije.

Članovi Muslimanske braće osuđeni na smrt
Portal AnalitikaIzvor

Izvori iz egipatskog suda napominju da je deset čelnika i zvaničnika Muslimanske braće osuđeno na smrt zbog više krivičnih djela, uključujući podsticanje nasilja i blokiranje glavnog autoputa sjeverno od Kaira za vrijeme protesta nakon što je vojska 3. jula prošle godine smijenila islamističkog predsjednika Muhameda Morsija.

Osuđeni, inače, pripadaju grupi od 48 optuženih, koja uključuje i čelnika Muslimanske braće Muhameda Badieja, koji su optuženi za podsticanje nasilja u proviniciji Kalioubidža prošle godine.

Predloge o smrtnim kaznama preispituje veliki muftija koji je najviši vjerski autoritet u zemlji, ali sud ne mora da prihvati njegovo mišljenje, a na presude je moguće uložiti žalbu..

Sudija Hasan Farid je rekao da će presude ostalim optuženim osobama u ovom slučaju biti izrečene 5. jula.

S druge strane, sud na jugu Egipta osudio je ranije na smrt 529 pristalica svrgnutog predsjednika, okrivljenih za ubistvo jednog policajca, raspirivanje nasilja i napad na policijsku stanicu sredinom prošlog avgusta.

Advokati optuženih izjavili su da je riječ o prvostepenoj presudi bez presedana u novijoj istoriji Egipta, gdje sudija odbrani nije dozvolio ni da iznesu argumente u odbranu optuženih.

Portal Analitika