Politika

JANJUŠEVIĆ: SDP ne može polovično ići u koaliciju sa opozicijom

dragisa-janjusevic
S
ocijaldemokratska partija (SDP), u slučaju da se opredijeli za koalicioni aranžman sa opozicijom, treba to da učini u svim opštinama u kojima je to moguće, jer bi polovična rješenja dodatno zakomlikovala njihovu političku situaciju, smatra u izjavi za Minu predsjednik Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

JANJUŠEVIĆ: SDP ne može polovično ići u koaliciju sa opozicijom
Portal AnalitikaIzvor

“Ako se opredijele za koalicione aranžmane sa opozicijom moraju to uraditi u sve četiri opštine i Podgorici, Kolašinu, Baru i Pljevljima, eventualno i u Danilovgradu. Polovična rješenja, u smislu da dvije opštine budu sa DPS-om, a dvije sa opozicijom dodatno bi zakomlikovala i njihovu političku situaciju” , kazao je on.

Janjušević smatra da bi to zakomplikovalo i političku scenu, generalno u Crnoj Gori.

“Jer bi bilo dosta maglovito i neodređeno kako će funkcionisati vlada i da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora”, rekao je on agenciji MINA.

Janjušević je kazao da bi takva, politička vakum-pozicija išla na ruku samo DPS-u i nikome više.

“Mislim da će se Krivokapić opredijeliti za koaliciju sa opozicijom, što bi politički, a i kadrovski na nivou lokalne administracije , oslabilo DPS, uz oprez i još jednu tešku dilemu, da li na državnom nivou napraviti tehničku vladu koja bi pripremila prve fer i demokratske izbore i ograničiti je na nekih godinu dana, ili ići na izbore, sredinom ili krajem novembra ove godine”, kazao je on.

Prema riječima Janjuševića, ukoliko koalicioni aranžmani budu odugovlačeni i pravljeni “uz neka velika natezanje i iscrpljivanja”, biće to vrlo nezgodna poruka prvenstveno prema međunarodnoj zajednici.

“A ona sigurno traži modele za tranziciju DPS iz vlasti u opoziciju, a samim tim i mnogo veća mogućnost da DPS pronađe treće pragmatično rješenje koje će ličiti na nikšićki scenario”, naveo je on.

Janjušević je kazao da se SDP, poslije lokalnih izbora, nalazi u veoma delikatnoj situaciji.

On smatra da je SDP na neki način sama kreirala tu situaciju zbog taktiziranja koje je trajalo od predsjedničkih izbora.

Prema riječima Janjuševića, SDP je poslije predsjedničkih izbora uživao značajan rast i dobar rejting zbog, kako je kazao, ispravne odluke da bojkotuje predsjedničke izbore, odnosno, kandidata svog koalicionog partnera.

“Ako se posmatra politička situacija SDP-a u posljednih godinu dana vidimo da se ova partija poslije lokalnih izbora nalazi u veoma delikatnoj situaciji. Tu nezavidnu situaciju na neki način su kreirali i sami zbog taktiziranja koje je trajalo od predsjedničkih izbora”, rekao on.

Janjušević je naveo da se SDP tada opredijelio za strategiju i taktiku da vrijeme pokaže ispravnost njihove politike, a samim tim i pojača rejting njihove stranke, “pri tom ne gibajući političku scenu u smislu izazivanja vanrednih izbora i nastavka koalicione saradnje sa DPS-om”.

“Vrijeme je pokazalo suprotno, odnosno, ono što bi oni kao iskusna partija trebalo da znaju , a pogotovo njihov lider, da sa DPS-om nema političke šahovske igre na vrijeme, odnosno, čekanje i taktiziranje”, ukazao je on.

Prema riječima Janjuševića, da je Krivokapić bio odlučniji i sa SDP-om hrabrije pristupio LEX Specialisu koji je poništavao predsjedničke izbore, zbog obilja neregularnosti i zloupotreba na koje su ukazivali poslanici i aktivisti SDP-a, situacija bi bila drugačija.

“Da su poslije usvajanja tog Zakona i raspisivanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora istovremeno, imali bi danas sigurno drugačiju političku konfiguraciju, jer bi izlaznost bila vjerovatno oko 75 odsto, ako ne i više, zbog značaja težine predsjedničkih i parlamentarnih izbora, a samim tim i mogućnost da DPS zbog političke iscrpljenosti i izranjavanosti, teške ekonomske i privredne situacije, ostvari dobar rezultat”, rekao je Janjušević.

On smatra da je to taktiziranje i čekanje pokazalo političku stabilizaciju DPS-a, već na izborima u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju, koji su bili nekoliko mjeseci poslije predsjedničkih.

“Ovako, danas ih izborni rezultat stavlja u težak položaj, jer će, eventualno koaliranje sa DPS-om učiniti njihov politički nestanak i utapanje u DPS, jer će njihova principijelnost u svim mimoilaženjima sa DPS-om, biti obesmišljenja i maksimalno relativizovna, a koalicija sa opozicijom takođe ih izlaže udaru od strane DPS-a ,Bošnjačke stranke i novoformirane Crnogorske demokratske unije, ukoliko ne budu odlučni i brzi u svojim odlukama”, kazao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, jednostavno mogli bi biti lak izborni plijen za te tri grupacije.

foto: CdM

Portal Analitika