Društvo

SAVELJIĆ: Crna Gora za učešće na EXPO 2015 u Milanu ulaže milion i 800 hiljada eura

saveljic
C
rna Gora u svoje predstavljanje na manifestaciji EXPO Milano 2015, treće u istoriji, nakon Šangaja 2010. i Liježa 1905, ulaže milion i 800 hiljada eura“, kazao je za Portal Analitika generalni komesar za EXPO 2015, Ivan Saveljić, najavljujući brzo predstavljanje javnosti idejnog rješenja našeg paviljona koji će biti u okviru biometiteranskog klastera sa još desetak zemalja.

SAVELJIĆ: Crna Gora za učešće na EXPO 2015 u Milanu ulaže milion i 800 hiljada eura
Portal AnalitikaIzvor

Saveljić je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, na koju je delegiran izuzetno kompleksan posao pripreme i organizacije našeg učešća na ovoj prestižnoj manifestaciji koja traje punih šest mjeseci, od 1. maja do 31. oktobra.

Samo polugodišnji zakup 500 kvadrata košta 501 hiljada eura, dok je predračun za njegovo uređenje „težak“ oko 400 hiljada eura, u čemu je italijanska vlada pomogla sa 180 hiljada eura.

EXPO 2015 u Milanu posvećen je hrani, a Crna Gora će biti, dakle, predstavljena na biomediteranskom klasteru, zajedno sa Hrvatskom, Tunisom, Albanijom, Egiptom, Srbijom...

„Riječ je o najvećem klasteru, koji pokriva 8000 kvadratnih metara. Moram reći da smo veoma zadovoljni našom pozicijom, jer smo pored zemlje domaćina – Italije, kao i pored velikog vještačkog jezera, koje će biti mjesto okupljanja ili barem prolaska za dobar dio ogromnog broja posjetilaca koji iz cijelog svijeta dolaze da vide EXPO. Procjenjuje se da će ih u Milanu biti više od 25 miliona“, objašnjava Saveljić, pokazujući na plan izložbenog prostora od ukupno oko milion kvadrata, koji neodoljivo podsjeća na formu ribe.

„Sa pripremama za EXPO smo počeli prije godinu dana. Ritam zavisi i od toga kako pristižu uputstva od organizatora. Italiji je veoma stalo da se pokaže u organizaciji izložbe koja ima vjerovatno najdužu istoriju na svijetu – prva je organizovana zaista davne 1851. u Londonu. Zemlja domaćin uložiće oko milijardu i osamsto miliona eura“, kaže sagovornik Portala Analitika.

saveljic1
Države učesnice, kojih će 2015. na EXPO u Milanu biti 138, predstavljaju se u posebnim paviljonima, samostalno, potom u okviru cjelina, odnosno temata: „Oriz“, „Kakao“, „Kafa“ „Žitarice, „Agrumi“ i „Začini“, ili u okviru nekog od tri klastera izabrana po geografskim karakteristikama: „Biomediteranski“. „Ostrva“ i „Sušne zone“.

Nakon „internog“ glasanja među zemljama učesnicama, biomediteranski klaster izabrao je projekat pod nazivom „White dream“ (Bijeli san), koji podrazumijeva i odgovarajuću idejnu vizuelno-likovnu koncepciju. Ovaj klaster objedinjuje i zajednički moto „Zdravlje, harmonija i ljepota“ .

Dakle, Milano 2015. je treći EXPO na kojem će učestvovati Crna Gora. Na prošlom, u Šangaju, koji je bio posvećen održivosti gradova, te 1905, u Liježu, u Belgiji.

Crna Gora se u Liježu predstavila narodnom crnogorskom nošnjom, bogatom kolekcijome raznog oružja, što je izazvalo posebnu pažnju, uvažavanje i interesovanje tamošnje javnosti, te duvanskim proizvodima.

EXPO je najveća svjetska izložba država i zauzima posebno mjesto u odnosu na sve ostale međunarodne izložbe.

Svojevremeno, predstavljala je najprestižniji događaj gdje su države demonstrirale najnovija naučna tehnička, tehnološka i ekonomska dostignuća.

Poznati eksponati koji su izgrađeni za ovu priliku, a kasnije postali simboli tih gradova su Ajfelov Toranj u Parizu (EXPO 1889), Prater u Beču (EXPO1873), Rojal u Melburnu (EXPO 1880), Atomium u Briselu (EXPO 1958).

WORLD EXPO se održava svakih pet godina, a organizuje ih vlada države domaćina. Diplomatskim putem pozivaju se druge države i međunarodne organizacije da se predstave i daju svoj pogled na zadatu temu.

G.B.

Portal Analitika