Zanimljivosti

Tajna ljepote krije se u prirodi

0706biljka
S
igurno vas je baka često savjetovala da koristite maslinovo ulje da bi vam koža bila mekša, ili aloju da bi vam se smirile opekotine od sunca. Bez obzira sa koga podneblja dolazite, sigurno ste odrasli uz brojne savjete predaka o prirodnim ljekovima za brojne tegobe. Ovo su i naučnici iskoristili, te se zato u brojnim preparatima nalaze ovi sastojci, ali u manjim količinama. Pogledajte najpopularnije prirodne sastojke koji mogu da vam pomognu da izgledate lijepo i njegovano.

Tajna ljepote krije se u prirodi
Portal AnalitikaIzvor

ARGANOVO ULJE

Arganovo ulje često nazivaju i "tečnim zlatom", a Marokanke se kunu u ovaj čudesan proizvod. One koriste ovo ulje za psorijazu, opekotine, akne, kao i da smanje pojavu bora. Arganovo ulje je puno linoleinske kisjeline, koja kad se nanosi na kožu dokazano smanjuje inflamaciju akni, a vitamin E u ovom ulju odličan je za usporavanje starenja i smanjenje vidljivosti ožiljaka.

ALOE VERA

Aloe vera ima već vjekovima poznata umirujuća i obnavljajuća svojstva, a mnogi preporučuju da se koristi direktno iz biljke. Naučnici su takođe utvrdili da posjeduje antibakterijska svojstva i da ubrzava zarastanje rana. Kod ljudi koji su išli na tretman dermoabrazije, koža se obnovila 72 sati brže nego kod onih koji nisu nanosili aloju poslije ovog tretmana.

SODA BIKARBONA

Osim što može da opere površine u kupatilu, soda bikarbona može da vam pomogne da izbijelite zube, odagnate loš zadah, kao i da smanji neprijatne mirise prilikom znojenja.

KOKOSOVO ULJE

Ovo ulje ima takvu molekularnu strukturu da prodire duboko u kožu i kosu i spriječava gubitak vode i lipida koji su sastavni dio starenja. Naučnici tvrde da ovo ulje takođe ubrzava zarastanje rana, pomaže u tretiranju ekcema, a pokazalo se odlično i u tretmanima akni.

ZELENI ČAJ

Iako se preporučuje da se pije, ovaj čaj je odličan i kada se nanosi na kožu. Nekoliko studija je pokazalo da može da redukuje oštećenja od UV zračenja, podstiče zarastanje rana i smiruje aknoznu kožu. Zeleni čaj ima anti inflamatorna svojstva i pomaže u smanjivanju crvenila prouzrokovanog rozaceom.

MED

Med se nekada koristio umjesto antibiotika, pogotovo se često koristio za brže zarastanje rana. Osim što je ukusan, med ima antibakterijska svojstva i pomaže u uklanjanju ožiljaka.

PROPOLIS

Pčele koriste propolis da bi sterilizovale svoje košnice, a brojne studije potvrdile su da je propolis odličan i po zdravlje ljudi. Ne samo što otklanja simptome prehlade i usporava umnožavanje kancerogenih ćelija. Ako se nanosi na kožu, propolis je odličan antioksidans i ima anti inflamatorna svojstva, a dokazano štiti kožu od oštećenja. Takođe, ima veća antibakterijska svojstva od meda, a pokazao se kao djelotvoran i u uklanjanju herpesa.

MASLINOVO ULJE

U jednoj studiji izvršenoj na miševima pokazalo se da se nanošenjem maslinovog ulja na kožu poslije izlaganja UVB zracima drastično smanjuje mogućnost od dobijanja raka kože. Maslinovo ulje se već pokazalo kao moćni antioksidans u hrani, ali je odličan i kada je u pitanju smanjenje oštećenja DNK ćelija kože.

ŠE BUTER

Žene iz zapadne Afrike koriste še buter od pamtivijeka. Ne samo da posjeduje snažna anti inflamatorna svojstva, nego su i skorašnje studije pokazale da cinamična kisjelina (koja se nalazi u še buteru) ublažava UV oštećenja na koži.

VITAMIN C

Ako potopite lice u sok od pomorandže, nećete osjetiti moć ovog antioksidansa, ali će dobra krema ili serum koji sadrže L-askorbinsku kisjelinu (vitamin C) pomoći u smanjivanju oštećenja prouzrokovanih UV zracima, smanjiće crvenilo, podstaći će obnavljanje ožiljaka i smanjiti pojavu bora.

ULJE ČAJEVCA

Kada su u pitanju akne, ovo je odlična alternativa za benzoil peroksid, koji je često pregrub za kožu i ostavlja je suvom, crvenom i izaziva perutanje. U jednoj studiji otkriveno je da ulje čajevca daje iste efekte kao benzoil peroksid, samo malo sporije, kao i da ima mnogo manje sporednih efekata.

izvor: zenablic.rs

Portal Analitika