Abiznis

NODALE: Crna Gora puna potencijala za proizvodnju zelene energije

0706hidroelektrane
K
orišćenje malih vodotoka rijeka za proizvodnju električne energije dovelo je italijansku firmu „Secab“ u poziciju da godišnje proizvodi oko 40 gigavat-sati strujei da, zahvaljujući obnovljivim izvorima energije, strujom samostalno snabdijeva čak pet naselja, pišu Vijesti.

NODALE: Crna Gora puna potencijala za proizvodnju zelene energije
Portal AnalitikaIzvor

 

Ova firma nalazi se u regiji Friuli i kooperativa je pet malih hidrocentrala koje snabdijevaju domaćinstva i manje industrijske pogone.

Predstavnica „Secab“-a Mikela Nodale kazala je da je Crna Gora puna potencijala za proizvodnju čiste, takozvane zelene energije iz obnovljivih izvora.

„Naš cilj nije profit već dobrobit samih partnera i članova kooperative čiji smo servis. Struju garantujemo za pet naselja koja imaju oko 1.500 stanovnika, a ostatak nudimo tržištu“, istakla ke Nodale i dodala da kompanija „Secab“ tek planira da počne da koristi biomasu, sunce i vjetar.

Kada je u pitanju Crna Gora, ona je mišljenja da konstitucija našeg terena može da kopira kooperative u pojasu Alpa, te da energija koja bude proizvedena na određenim lokacijama bude i na njima potrošena.

Nodale kaže da je ušteda od 50 odsto od cijene struje stimulativna za italijanska domaćinstva.

Kako pišu Vijesti, u Crnoj Gori ideja o mikro i malim hidrocentralama koje mogu da se prave i na najmanjim vodotocima još nije zaživjela, i do sada su u rad puštene po jedna mikro i mala hidrocentrala.

Nodale smatra da ti podaci ne traba da obeshrabruju jer u pitanju nije jednostavan i brz poces, ali je ostvariv.

Izvor: Vijesti; foto: kaportal.hr

Portal Analitika