Novi proizvodi

Mini grad za testiranje robotizovanih automobila

0706automobili
U
niverzitet u Mičigenu izgradiće u toj američkoj saveznoj državi test poligon za ispitivanje samoupravljajućih vozila. Poligon će predstavljati pravi grad u malom koji se prostire na površini od 12 hektara.

Mini grad za testiranje robotizovanih automobila
Portal AnalitikaIzvor

Zahvaljujući kompaniji Google, Kalifornija je trenutno centar aktivnosti kada je riječ o testiranju robotizovanih automobila. To bi uskoro moglo da se promijeni, s obzirom da će u Mičigenu, u kome se nalazi srce američke automobilske industrije, na jesen biti otvoren specijalni poligon za ispitivanje ove vrste vozila.

Poligon će omogućiti simulaciju realnih uslova u vožnji, kako u urbanoj sredini, tako i na autoputu sa četiri trake. U okviru objekta nalaziće se sadržaji koji omogućavaju što vjerniju simulaciju situacija u kojima se vozila mogu naći prilikom kretanja gradskim ulicama - od nepredvidvih semafora i biciklista, do građevinskih radova na kolovozu i pješaka koji prelaze ulicu na crveno.

Ford je prvi proizvođač koji će testirati robotizovana vozila na novom poligonu, a nakon njega ulicama ovog mini grada kretaće se i prototipovi samoupravljajućih automobila General Motorsa i Toyote.

Iako su vozila koja će koristiti ovaj poligon programirana da se kreću bez pomoći vozača, u ovoj fazi testiranja za upravljačem će se i dalje nalaziti čovjek koji će nadzirati test vožnju i po potrebi preuzeti komande automobila.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika