Svijet

Rusija i Ukrajina na pragu pomirenja?

rus
R
uski predsjednik Vladimir Putin i novoizabrani predsjednik Ukrajine Petro Porošenko založili su se danas za okončanje krvoprolića na jugoistoku Ukrajine.

Rusija i Ukrajina na pragu pomirenja?
Portal AnalitikaIzvor

Prvi susret i rukovanje dvojice lidera otkad je Porošenko na izborima 25. maja izabran za novog predsednika Ukrajine dogodio se nakon što su svjetske vođe, okupljene povodom obilježavanja 70. godišnjice Dana D u Normandiji, pozirali za zajedničku fotografiju.

Tokom kratkog razgovora, i Putin i Porošenko govorili su o tome da treba okončati krvoprolića u jugoistočnoj Ukrajini što je prije moguće i zaustaviti sve borbene aktivnosti u interesu kako ukrajinskih trupa, tako i pristalica federalizacije Ukrajine, rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov novinarima.

Pored toga, oni su potvrdili da ne postoje alternative za mirno političko rješenje sukoba, dodao je portparol ruskog predsjednika.

Dan poslije 70. godišnjice "Dana D" novoizabrani ukrajinski predsjednik i zvanično će preuzeti dužnost šefa države.

Porošenko je obećao da će čim preuzme dužnost predstaviti sveobuhvatan plan rješenja krize na istoku Ukrajine, gdje je - prema podacima zvaničnog Kijeva - u obračunima sa proruskim snagama u posljednjih nekoliko dana stradalo skoro 200 ljudi. (Tanjug)

 

 

 

Portal Analitika