Abiznis

Delegacija iz Francuske u posjeti Crnoj Gori

sabok
D
elegacija, na čelu sa specijalnim predstavnikom Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske za Zapadni Balkan, nadležnim za oblast ekonomske diplomatije Alanom Ričardom boravi u posjeti našoj zemlji. Cilj posjete je sagledavanje mogućnosti za poboljšanje ekonomske saradnje između dvije zemlje, pa je u tom smislu upriličen susret sa ministrom saobraćaja i pomorstva Ivanom Brajovićem, kojem je prisustvovala i ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronik Brimo

Delegacija iz Francuske u posjeti Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

. Fokus razgovora bio je na stanju u vazdušnom saobraćaju, tj. vizija razvoja crnogorskih aerodroma. Osim toga, interesovanje je izraženo i u domenu ulaganja u putnu infrastrukturu, uzimajući u obzir i realizaciju projekata izgradnje autoputa Bar – Boljare za koji vlada veliko interesovanje.

Ministar Brajović je goste upoznao sa Master planom razvoja aerodroma do 2030. godine, naglasivši da je to jedno od privrednih društava u državnom vlasništvu koje uspješno posluje i ima jasnu viziju daljeg unaprjeđenja svojih kapaciteta. Analiza Master plana, kao i brži rast broja putnika koje opslužuje tivatski aerodrom, pokazali su potrebu da prioritet bude izgradnja terminalne zgrade i rekonstrukcija i modernizacija manevarskih površina na ovom aerodromu. Što se tiče aerodroma u Podgorici, procjene su da trenutni kapaciteti zadovoljavaju potrebe, a da je neophodna rekonstrukcija i modernizacija manevarskih površina, tj. piste. Ministar Brajović je takođe izrazio spremnost Vlade Crne Gore za saradnju sa privrednim partnerima po principu privatno-javnih partnerstava ili koncesija, u dijelu prateće aerodromske infrastrukture, npr. cargo terminal, aerodromski hotel i sl.

Projekat realizacije kapitalnog projekta, autoputa Bar – Boljare (prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo), po riječima ministra teče predviđenom dinamikom. Od kineske EXIM banke očekujemo konkretizovanje Ugovora o finansiranju, nakon čega će sve biti spremno za skupštinsku proceduru i konačno, početak radova.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske Alain Richard, zaključio je da je u ovoj fazi priključivanja Crne Gore Evropskoj Uniji Francuska spremna da sarađuje, kako na ekspertskom nivou u dijelu konsultacija, sugestija ili tehničke pomoći, tako i u dijelu snaženja ekonomske saradnje dvije zemlje.

 

 

 

 

Portal Analitika