Abiznis

Cetinje se zadužuje 2,93 miliona eura

ctctct
C
etinjska skupština odlučila je danas da se lokalna uprava dugoročno kreditno zaduži kod Vlade za 2,93 miliona eura, kako bi se riješilo pitanje vodosnabdijevanja u toj opštini, prenosi Radio Crne Gore.

Cetinje se zadužuje 2,93 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Lokalna uprava će se zadužiti sa 2,39 miliona u ovoj, dok će 540 hiljada eura dobiti u narednoj godini.

Novac će iskoristi Javno preduzeće ''Vodovod i kanalizacija'' preko koga će se realizovati projekti, a koje se sastoje u rekonstrukciji cjevovoda, crpnih postrojenja, prekidnih komora i rezervoara kao i za smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži.

Sekretar sekretarijata za finansije Zoran Jovićević je rekao da su uslovi ovog kredita su definisani finansijskim ugovorom za projekte Vodosnabdijevanje i otpadne vode koji je još 2010. godine zaključen između Evropske investicione banke i Crne Gore.

“Prijestonica Cetinje će otplaćivati kredit u 39 polugodišnjih rata uz grejs period od četiri godine. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 3,46 procenata na godišnjem nivou, a u grejs periodu kamata se plaća u skladu sa amortizacionim planom.Za potrebe ovog projket biće otvoren i poseban žiro-račun koji će biti strogo kontrolisan pa će se znati gdje ide svaki euro”, naglasio je Jovićević koji očekuje da će ovaj projekat regulisati vodosnabdijevanje grada, što je veoma važno za sve građane Cetinja.

Nikola Đurašković iz SDP-a je rekao da će taj odbornički klub podržati donošenje ove važne odluke .

On je kazao da ipak iznenađen što se Prijestonice ovoliko zadužuje jer je u prethodnom periodu iz lokalne uprave isticano da je ovaj problem riješen.

“Takođe me iznenađuje što ove stavke nema u budžetu jer je ugovor za ovaj novac potpisan za Evropskom invsticione banke još 2010.godine.Ili je u pitanju loše planiranje ili službe ne funkcionišu kako treba. Mene interesuje i što će biti konkretni benefiti ovog posla”- pitao je Đurašković koji je ukazao i da će dug Prijestonice sa ovim kreditom biti iznad 11 miliona eura, ali i zamjerio zašto odbornici nijesu dobili kvalitetan materijal iz kojeg bi bilo jasno gdje će novac biti utrošen, pa se mora strogo voditi računa o trošenju novca.

Predsjednik Skupštine, Jovan Martinović je rekao da je materijal pripremljen u dogovoru na kolegijumu predsjednika i najavio da će zbog ovog kredita biti potrebno uraditi rebalans budžeta.

Dragan Ćiro Cvetković iz Pozitivne je rekao da će taj odbornički klub podržati odluku, ali je pitao kakva je hitnost ove procedure i ko je ovlastio Vodovod da raspiše tender za izbor .

“Ko je ovlastio Vodovod da radi sve ove aktivnosti koje mislim da neće donijeti ništa bolje za građane Cetinja kada je snabdijavanje vodom u pitanju.Građani Cetinja treba da vraću od 2018.godine sredstva za nešto što je urađeno protiv zakona”, tvrdi Cvetković.

Portal Analitika