Politika

MEDOJEVIĆ: Čestitke Upravi carina, otkriti naručioce kokaina

medo_1
Č
lan Odbora za bezbjednost i odbranu Nebojša Medojević, čestitao je operativcima i rukovodstvu Uprave carina okrivanje 250 kilograma kokaina, ali i upozorio da će se, ako ne budu otkriveni naručioci droge i njihova logistika u službama u Crnoj Gori, isporuke nastaviti i da akcija neće imati mnogo efekta.

MEDOJEVIĆ: Čestitke Upravi carina, otkriti naručioce kokaina
Portal AnalitikaIzvor

Carinici su u Luci Bar u kontejneru sa bananama otkrili 250 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost više od 12 i po miliona EUR. To je najveća količina zaplijenjene droge u Crnoj Gori.

"Ako se ne otkriju naručioci ove ogromne količine kokaina, njihova logistika u službama u Crnoj Gori, isporuke će se nastaviti i ova akcija neće imati mnogo efekta. Ostaje u vazduhu pitanje, koliko je već iporuka kokaina proslao preko Luke Bar, jer se ovolike količine droge šalju samo provjerenim i sigurnim kanalima. Ko im je bio logistika u Crnoj Gori, ostaje da se vidi", naveo je Medojević.

On je rekao da se, na osnovu saopštenja, može zaključiti da se radilo o rutinskoj kontroli pregledu broda i da akcija nije rezultat obavještajnog rada Uprave Carine, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i međunarodne saradanje sa partnerskim obavještajnim službama.

Medojević smatra da količina zaplijenjenog kokaina ukazuje na sumnju da se kanal preko Luke Bar već ranije sigurno koristio i da je neko iz Crne Gore bio logistička podrška koja je trebala da ili isprati teret ka Albaniji ili da ga preuzme u Crnoj Gori.

Medojević je rekao da, zbog izostanka saradnje sa službama regiona i informacija iz policije da li je neki narko kartel iz Crne Gore uključen u ovu isporuku, sumnja da će se efikasnom istragom rasvjetliti i više aspekata transporta kokaina preko Luke Bar.

On je kazao da su uprave carina i policije dužne da odgovore na pitanja da li je bilo logističke podrške u Crnoj Gori i da li je neko bio zadužen za siguran trasnport.

"Da li je roba trebala da bude istovareno u Crnoj Gori, a da kontejner nastavi sa bananama u Albaniju, kakva je uloga špediterske firme koja se već više puta pojavljuje u logistici transporta koakina i zašto Uprava carina i ANB nemaju obavještajnu saradnju sa partnerskim službama kako bi se otkrili i naručioci kokaina", kazao je Medojević.

 

 

Portal Analitika