Društvo

Šćepan Bujić osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora

0606scepanbujic2
V
ijeće sudije Višeg suda u Podgorici Vesne Pean osudilo je danas Baranina Šćepana Bujića (22) optuženog za ubistvo braće Ljubomira (24) i Dejana (26) Gojačanina na maksimalnih 20 godina zatvora.

Šćepan Bujić osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Optuženi se tereti da je 15. februara prošle godine u bilijar klubu „Mr Oto“, u Ulici Vladimira Rolovića u Baru, ubio braću Gojačanin. S obzirom na to da Bujić u trenutku kada je počinio krivično djelo nije imao punih 21 godinu, maksimalna zatvorska kazna koja mu se mogla izreći je 20 godina.

Sutkinja Pean je, obrazlažući presudu kazala da je nesumnjivo utvrđeno da je Bujić braću Gojačanina ubio s umišljajem. Rekla je da sud nije prihvatio njegovu odbranu za koju je ocijenjeno da je bila sračunata na izbjegavanje krivice.

- Pravdao se da ne bi pucao da ga Ljubomir nije provocirao i napao, dok ubistvo Dejana nije ničim mogao da objasni – rekla je ona i istakla da sud nije mogao da prihvati odbranu okrivljenog da je bio isprovociran.

Prema njenim riječima, sud je zaključio da Bujić nije imao potrebe ni da izvadi revolver iz torbice, a kamoli da ga upotrijebi. Podsjetila je i na snimke sa sigurnosnih kamera na kojima se vidjelo da su se Bujić i Ljubomir Gojačanin rukovali i poljubili u kafiću.

Ocjena suda je da Ljubomir Gojačanin time što je ispričao Bujiću da je imao sukob sa njegovim mlađim bratom nije imao namjeru da provocira i napada.

- Tačno je da je Ljubomir pričao uzbuđenim glasom, ali svjedoci Nikola Vujović i Nikola Đurović su rekli da Ljubomir nije kazao Bujiću da bi ubio njegovog brata L... da ga nijesu zadržali. Ljubomir je samo objašnjavao događaj i nije iskazivao buduće prijetnje L... i nije želio obračun – stav je suda.

Sutkinja je rekla i da je Bujić prvi ustao sa stolice i iz torbice izvadio revolver, te da to što je Ljubomir Gojačanin, bez obzira na pištolj, krenu prema Bujiću, sud nije „vidio kao napad“.

- Braća Gojačanin kod sebe nijesu imali ni oružje ni oruđe. Bujić je bez opravdanog razloga pucao i bio je svjestan da će ih ubiti, pa je to i htio – smatra vijeće sutkinje Pean.

Zastupnik porodice Gojačanin, advokat Srđan Lješković nije želio da komentariše presudu, ali je kazao da treba razmisliti o izmjeni zakonske regulative. Rekao je i da ni nakon sudskog procesa nije dobijen odgovor ko je Bujića štitio.

- Ko mu je omogućio prije ubistva braće Gojačanin bude na slobodi. Da li je to neko iz MUP-a ili nadležnog osnovnog tužilaštva u Baru – kazao je on.

Prema njegovim riječima „porodica ostavlja na ocjenu crnogorskoj javnosti da li je presuda prava, jer Šćepan Bujić će iz zatvora izaći kao mlad čovjek, dok je Dejanu i Ljubomiru Gojačaninu uskraćeno pravo na život“.

Advokat Zoran Piperović, koji brani Bujića, smatra da je u ovom procesu presudila posljedica.

- Nijedna presuda pa ni ova neće majci dići dva sina iz groba, ali je sud bio dužan da tretira ono što je u spisima. Sud nije tretirao dva ključna detalja, a to su video-snimak i nalaz vještaka psihijatara – smatra Piperović.

On je najavio da će se žaliti na presudu i izrazio uvjerenje da će ona biti pobijena, a suđenje ponovljeno.

Izricanje presude Šćepanu Bujiću obezbjeđivale su pojačane policijske snage.

 

 

Portal Analitika