Abiznis

FATCA propis: Vlada najavila bilateralni sporazum sa SAD u vezi sprječavanja utaje poreza

vladarok
Kao najprihvatljiviji model, predloženo je  zaključivanje sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Sjedinjenih Američkih  Država, po kojem bi finansijske institucije u Crnoj Gori bile u obavezi da dostavljaju  podatke o transferima sa računa američkih rezidentih lica otvorenih u Crnoj Gori,  nadležnom organu Ministarstvu finansija, odnosno Poreskoj upravi koja bi iste po  propisanoj proceduri prosleđivala američkoj Upravi javnih prihoda IRS-u.

FATCA propis: Vlada najavila bilateralni sporazum sa SAD u vezi sprječavanja utaje poreza
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore objavila je juče predlog sporazuma  sa Sjedinjenih Američkih Država o unaprjeđenju ispunjavanja poreskih obaveza na međunarodnom nivou i sprovođenju FATCA propisa. Cilj propisa je sprječavanje utaje poreza američkih građana koji imaju račune u crnogorskim komercijalnim banakama, ali i izlaženje u susret finansijskim institucijama koje su tvrdile da  nepostojanje tih propisa poskupljuje njihove transakcije 30 odsto.

Neusklađenost poslovanja sa FATCA propisom, kako se navodi u Informaciji, izložilo bi domaće banke i druge  finansijske institucije finansijskom i reputacionom riziku, uz mogućnost ograničavanja, otežavanja ili čak prekida poslovnih odnosa institucija koje nijesu u  FATCA sistemu, kao i uspostavljanje novih korespodentskih odnosa.

S tim u vezi, Ministarstvu finansija se obratilo nekoliko institucija (Uniqa osiguranje, Udruženje banaka, Centralna banka CG, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija ..) sa zahtjevom za pristupanje sistemu FATCA propisa i definisanju modela za sprovođenje ovog propisa, imajući u vidu ograničene rokove za prihvatanje uslova utvrđenih FATCA propisom. Kao mjera nepostupanja po ovom propisu predvidjena je i naplata 30 odsto poreza po odbitku za svaku transakciju po računu koji nije prijavljen prema odredbama FATCA-e.

Formirana Radna grupa: Polazeći od navedenog Ministarstvo finansija je formiralo Radnu grupu, koju pored  predstavnika ovog ministarstva činili i predstavnici Centralne banke Crne Gore, Udruženja banaka Crne Gore, Ambasade SAD, Poreske uprave, Centralne  Depozitarne Agencije i Agencije za nadzor osiguranja. Radna grupa je nakon analize  propisa iz ove oblasti pristupila odabiru najadekvatnijeg modela za realizaciju ovih aktivnosti.

Za pristup ovom sistemu predviđena su dva modela i to: da se sve finansijske institucije samostalno registruju i zaključe pojedinačne  ugovore sa IRS-om (Upravi javnih pRihoda SAD); da Vlada Crne Gore i Vlada SAD zaključe bilateralni sporazum sa mogućnošću odabira između dva podmodela: da sve finansijske institucije dostavljaju podatke nadležnom organu  Crne Gore koji bi iste proslijedjivao IRS-u; ili da finansijske institucije samostalno dostavljaju podatke IRS-u.

Utvrđeno je da prvi model FATCA propisa nije prihvatljiv za Crnu Goru, iz razloga postojanja zakonskog ograničenja banaka da dostavljaju podatke koji predstavljaju bankarsku tajnu (član 84. Zakona o bankama), odnosno zabrane dostavljanja trećim licima podataka o tranferima sredstava klijentima bez njegove pisane saglasnosti.

Bilateralni sporazum najbolje rješenje: Kao najprihvatljiviji model bilateralne saradnje sa IRS-om, predloženo je  zaključivanje sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Sjedinjenih Američkih  Država, po kojem bi finansijske institucije u Crnoj Gori bile u obavezi da dostavljaju  podatke o transferima sa računa američkih rezidentih lica otvorenih u Crnoj Gori,  nadležnom organu Ministarstvu finansija, odnosno Poreskoj upravi koja bi iste po  propisanoj proceduri prosleđivala američkoj Upravi javnih prihoda IRS-u.

IRS nije dužna da dostavlja podatke Crnoj Gori: Imajući u vidu da Crna Gora nema potpisan  Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, niti je pristupila  primjeni Konvencije Vijeća Evrope o uzajamnoj administrativnoj saradnji u oblasti  oporezivanja, moguća je samo primjena nerecipročnog modela prema kojem IRS nije dužna da crnogorskom nadležnom tijelu dostavlja informacije o transferima sa računa crnogorskih rezidentih lica otvorenih u SAD-u. S tim u vezi predlog je da se u okviru Sporazuma/Aneksa precizira da će Vlada Crne Gore i Vlada SAD-a u što kraćem roku pristupiti potpisivanju novog sporazuma sa recipročnim modelom razmjene obavještenje, nakon potpisanog Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja izmedju Crne Gore i SAD ili primjeni Konvencije Vijeća Evrope o uzajamnoj administrativnoj saradnji u oblasti oporezivanja.

Šta je FATCA: Na osnovu Zakona o izvršenju poreskih obaveza u pogledu računa u inostranstvu  koji je u martu 2010. godine usvojen od strane Kongresa SAD-a, 2012.godine donijet  je propis pod nazivom “Foreign Account Tax Compliance Act” (FATCA propis). Cilj  ovog propisa je sprječavanje utaje poreza, odnosno obezbjeđivanje naplate poreza  od poreskih obveznika SAD koji posjeduju sredstva na računima otvorenim u stranim  bankama i drugim finansijskim institucijama. Svrha implementacije navedenog  propisa je razmjena informacija o bankarskim računima i tranferu sredstava američkih državljana u Crnoj Gori, koja bi se vršila između nadležnog organa Crne Gore i Uprave javnih prihoda SAD kao nadležnog organa (IRS).

Krajnji rok potpisivanja bilateralnog ugovora sa SAD je 30. jun 2014.godine, dok je krajnji rok  njegove ratifikacije od strane nadležnih organa država potpisnica 1. septembar 2015. godine.

P.ZEĆEVIĆ

Portal Analitika