Društvo

DPS Berane: Je li skladištenje otpada u centru vraćanje na stare navike?

0606dps_berane
"Potpuno očekivano, iz sve nestabilnije koalicije „Zdravo Berane“ skoro urgentno su odgovorili na poslednje saopštenje OO DPS Berane koje se odnosilo na neprihvatljivo deponovanje otpada na lokacije u centru gradu i u rijeku Lim, a koje se dešava nekoliko poslednjih dana. Svjesni su predstavnici sadašnje vlasti u Beranama činjenice da se mijenja situacija unutar njihovog biračkog tijela što je rezultat uzdrmanih odnosa u vladajućoj „zdravoj“  koaliciji", kaže se u saopštenju OO DPS Berane.

DPS Berane: Je li skladištenje otpada u centru vraćanje na stare navike?
Portal AnalitikaIzvor

 

Kako navode, na to značajno utiču i poruke koje su nakon preuzimanja vlasti poslali gradjanima – a to je da im je najbitnije da zaposle članove svojih porodica kao i partijski zaslužne ljude, bez obzira što ne posjeduju potreban nivo obrazovanja, radno iskustvo i druge zakonom predvidjene kvalifikacije.

"I zato užurbano odgovaraju na saopštenja DPS-a pokušavajući da negativnim reakcijama zadovolje i održe jedinstvo svojih birača".

U DPS-u ističu da je od predizborne priče o profesionalizmu, zdravoj životnoj sredini i želji da se podstakne razvoj grada,  tri mjeseca nakon lokalnih izbora, ostala je samo – priča.

"Ova situacija ne može mnogo da iznenadi sve one ljude koji su pratili dešavanja na lokalnom nivou nakon izbora jer poruke koje su, još u izbornoj noći, poslate javnosti, govore da je cilj izborne utakmice bio nesto drugo, kao i da je u osnovi svega patološka netrpeljivost prema Demokratskoj partiji socijalista koja je prisutna ne samo kod čelnika već i kod, nažalost, jednog dijela biračkog tijela „zdrave koalicije“. Sva njihova objašnjenja o tome kako predano rade na rješavanju problema otpada i kako žele da ovaj problem konačno riješe uz konsultacije sa gradjanima, postaju više nego smiješna, jer je cjelokupna crnogorska javnost bila svjedok odluke koju su šefovi ove koalicije prije dva mjeseca donijeli preko noći, a to je da se lokacija Šemovac, koja se nalazi u graničnom dijelu beranske i rožajske opštine, označi kao privremeno smetlište, što je izazvalo snažne negativne reakcije medju gradjanima".

IZ DPS kažu da su u vrijeme dok su vršili vlast u Beranama pokušavali da nadju adekvatno rješenje ovog problema.

"Bili smo otvoreni za sve zahtjeve gradjana oko postizanja dogovora koji će biti prihvatljiv za sve strane. Pristajali smo, na zahtjev jednog dijela gradjana, na formiranje ekspertskih timova, kako bi oni dali konačnu ocjenu ponudjenih rješenja i bili smo spremni da sve projekte stavimo po strani ukoliko riječ nauke bude suprotna od naših nastojanja. Tačno je i to da su sve te aktivnosti prihvatali i sa druge strane, ali samo u procesu realizacije, jer su nakon donesenih zaključaka tzv. „predstavnici gradjana“ odustajali i negirali sopstvene potpise na postignutim sporazumima čime su svima koji objektivno sagledavaju dešavanja u Beranama pokazali da je njima interes nešto drugo. I zbog takvih poteza su, poslije 9. marta, mnogi od njih nagradjeni od strane Koalicije SNP-DF tako što su zauzeli rukovodeća mjesta u opštinskim službama i time svima pomogli da lakše prepoznaju pravo lice Koalicije „Zdravo Berane“.

U OO DPS-a pitaju  – da li ovo vraćanje na lokacije za skladištenje otpada u samom centru grada znači vraćanje na neke „stare navike“ koje su prije 2006. godine, kada je DPS preuzeo lokalnu vlast u Beranama, imali dotadašnji lokalni čelnici, ali i još neki - danas veoma istaknuti članovi vladajuće Koalicije SNP-DF?

Da bi govorili o odgovornosti, nesavjesnom radu i dugovanjima, oni u „zdravoj“ koaliciji prvo treba da se pozabave ljudima u svojim redovima, odnosno njihovom odgovornošću, savjesnošću i njihovim profesionalnim odnosom u prethodnim godinama, kao i u aktuelnom trenutku", zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika