Politika

ULJAREVIĆ: Povratak u vlast sa DPS-om bila suicidna za SDP

0506daliborka
U
koliko se SDP vrati u krilo DPS-a, ta stranka će potpuno sebe izgubiti. Na kratkoročnoj osnovi to bi donijelo neke beneficije i malo relaksiralo tenzije na nacionalnom nivou, ali dugoročno takva opcija bi bila suicidna za SDP, jer oni nemaju istu pregovaračku snagu kao prije prije pola godine ili godinu, kada je počeo otvorenije da pokazuje „opozicione“ znake, kazala je u emisiji Načisto Petra Komnenića na Televiziji Vijesti izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

ULJAREVIĆ: Povratak u vlast sa DPS-om bila suicidna za SDP
Portal AnalitikaIzvor

Ona smatra da su rezultati u Podgorici, u kojoj se nalazi trećina glasača Crne Gore, očekivani u tome da neće moći lako da formira vlast samo jedan subjekt ili blok. S druge strane, ona je očekivala manju podršku glasača DPS-u i, samim tim, težu poziciju za pregovore.

Kada je riječ o koliciji SDP – Pozitivna, na pitanje što je budućnost odnosa s obzirom na to da se ne ponose izbornim rezultatima, Uljarević kaže:

- Mislim da je izjava da će biti „stožer vlasti“ bila pretjerivanje, ali definitivno je da će biti odlučujući segment. Mislim da niko nije imao pretjerano razumijevanje za mogućnost da upravo Pozitivna i SDP budu te koje će tražiti da ih ostale podrže, odnosno da manjinski obavljaju vlast. Oni su sada neizbježni. Mislim da će pregovori biti teški i da je osnovni problem te koalicije to što se unutar nje, a posebno unutar SDP-a, ne govori jasnim glasom, pa je njihova pozicija otežana. Na drugoj strani, njihov tas ostaje podjednako težak, jer je i za sve druge strane veliki ulog da prihvate štošta od koalicije SDP – Pozitivna.

Za nju su moguća dva scenarija budućeg puta SDP-a, kako onog da u vlast uđe sa DPS-om, tako i da je formiraju sa dijelom opozicije, što bi bio neminovan uvod u vanredne parlamentarne izbore.

- Pitanje je strategije koju će odabrati. Ukoliko se SDP vrati u krilo DPS-a, prije ili kasnije će ona ga potpuno pojesti. Izgubiće ne samo potencijal koji sada ima, već će potpuno sebe izgubiti. Na kratkoročnoj osnovi to bi donijelo neke beneficije i malo relaksiralo tenzije na nacionalnom nivou. Dugoročno, takva opcija bi bila suicidna za SDP, jer oni nemaju istu pregovaračku snagu kao prije izbora, prije pola godine ili godinu, kada je počeo otvorenije da pokazuje „opozicione“ znake... Ipak je izborni rezultat nešto što partiju smješta na određenu ljestvicu.

Ona smatra važnim, sa aspekta održivosti SDP-a, njenih principa i puta, „kvalitetan dijalog“ koji ima sa opozicijom, što je vodio nekoj transformaciji političke scene, „onaj koji SDP može da povrati njenim inicijalnim principima koji su često bili zaboravljeni“.

- SDP je često prećutao odluke Vlade koji su bili direktno urušavanje principa socijaldemokratije. Ako ova partija želi da se revitalizuje, postane istinska socijaldemokratska partija, vjerujem da je jedini razlog da sa opozicijom formira koaliciju... Nije lako izaći iz tako dugog braka: to ima posljedice, treba puno hrabrosti i odricanja. Nije lako ni sa strane interesno uvezanih odnosa različitih funkcionera, i to je nešto s čime SDP mora unutar sebe da se izbori, da bi mogla sa svima da pregovara.

Uljarević podsjeća da koalicija SDP – Pozitivna postoji samo na nivou Podgorice, i da „SDP ima mogućnost da pravi paket aranžman, u pregovore uključi ostale gradove, pravi neku kombinaciju“, što je čini „važnim igračem“.

- S druge strane, Pozitivna je u teškom trenutku i mislim da ona faktički neće postojati ako uđe u vlast sa DPS-om u narednih godinu dana. Ona i sad ima tendenciju pada i teško da može da preživi trenutak u kome bi ušla sa DPS-om u koaliciju na nivou Podgorici. Postaje besmisleno svo njeno dalje djelovanje – dodaje ona.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje dalje kaže:

- Ne razumijem zašto se čeka sa zvaničnim stavom Pozitivne, jer to nije dobro. Stranke čija su rukovodstva vagala, čekala, obično su gubila u određenim procesima. Važno je da Pozitivna iznese jasan stav da li je okrenuta opozicionim strukturama ili vlasti, i zbog čega – ističe ona i zaključuje da će „vlast formirati oni koji prvi formiraju koaliciju“.

Portal Analitika