Region

Janez JANŠA: Iza afere „Patria“ stoji direktno Milan Kučan

 

0506jansa
Č
elnik slovenačke opozicije i bivši premijer Janez Janša demantovao je da mu je već uručen poziv da se do 20.juna javi u zatvor na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne koju mu je prošlog mjeseca potvrdio viši sud u Ljubljani zbog afere Patria.

Janez JANŠA: Iza afere „Patria“ stoji direktno Milan Kučan
Portal AnalitikaIzvor

On je na predstavljanju svoje knjige „Druga republika“ u Ljubljani u vezi medijskih napisa da je već dobio poziv za idržavanje kazne u zatvoru Dob od 20. juna, rekao da se radi o medijskom spinu i da mu poziv nije uručen.

Janša je osuđen na dvije godine zatvora zbog ustupaka finskoj kompaniji Patria u vrijeme kad je bio premijer, kada je slovenačka vojska od nje naručila 135 okolopnih vozila s naoružanjem, vrijednih 278 miliona eura. Prema presudi, od Patrije je primio obećanje o nagradi, odnosno mitu.

Predstavljanje svoje knjige Janša je iskoristio da ponovi tvrdnje kako je kazna koja mu je dosuđena nepravedna i da nije kriv, nego da su se njegovi politički protivnici poslužili tim slučajem kako bi ga izbacili iz politike i ponovo manipulisali izborima.

- Komunisti u Sloveniji nikad nisu pobijedili na pošten način i ovaj put se služe svojim posebnim metodama - kazao je Janša, dodajući da se presudom utiče na izbore koji se održavaju 13. jula, ali da i dalje vjeruje u uspjeh svoje stranke.

Slovenački opozicioni prvak i lider stranaka desnog centra smatra da iza presude, za koju kaže da će „pasti“ na višim instancijama, stoji bivši predsjednik Milan Kučan koji je prije dva uzastopna predsjednička mandata u samostalnoj Sloveniji, ranije u bivšoj SFRJ, bio šef slovenačke Komunističke partije.

- Tada je slovenački komunistički režim kršio ljudska prava, a Kučan je bio na čelu - kazao je Janša koji bivšeg predsjednika i danas smatra vrlo uticajnim u lijevom političkom miljeu.

- Direktni dokazi potvrđuju da iza afere Patria stoji Milan Kučan - dodao je Janša koji ne misli da traži pomilovanje ili blaži, alternativni način izdržavanja kazne na koju je osuđen.

- Ali, upotrijebićemo sva pravna sredstva da ta presuda padne - kazao je Janša koji ocjenjuje da bi njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) ostala jedinstvena i jaka i u slučaju da on završi u zatvoru, i da bi mogla da pobijedi na prijevremenim izborima.

Janša je zaključi da je slovenačko sudstvo korumpirano i da je potrebno da se očistiti, „jer živi u nezdravoj simbiozi s vlašću kojom dominira ljevica“. On takođe tvrdi da su u njegovu krivicu u aferi Patria uvjereni samo oni koji su „ideološki zaslijepljeni ili oni koji ne znaju da razmišljaju svojom glavom“.

Portal Analitika