Kultura

Ivan Šuković na „Mikser festivalu“ u Beogradu

sukovic-rad
C
rnogorski umjetnik Ivan Šuković predstaviće se instalacijom „You, me and everybody we know“ na festivalu „Mikser“, koji se od 5. do 8. juna održava u beogradskoj četvrti Savamala.

Ivan Šuković na „Mikser festivalu“ u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Koncept Šukovićevog rada odnosi se na putovanje koje treba da bude okončano u nekom potpuno novom modusu vremena. Lik ne putuje u neki realni i konkretni prostor, već se nalazi na ostrvu u svojoj maloj intimnoj utopiji.

- U ovoj instalaciji primijetna je tehnička mogućnost simulacije i virtuelnosti, u kojoj postoje razne strane socijalnog i političkog kodiranja slike. Krajnja destinacija leži u izmaglicama utopije, u prostoru „neslućenog“, gdje je otkriven dio postojanja koji ukazuje na tišinu i izolaciju - saopštio je Šuković.

„Mikser“ festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, na više od 40 lokacija okupiće oko 1.000 stvaralaca. Festival, koji je u prethodnih pet godina ugostio 6.000 učesnika iz raznih kreativih disciplina, ove godine se odvija pod sloganom „Održiva utopija“.

Položaj čovjeka u gradskom prostoru preispitaće serijal performansa i instalacija, a publika će biti pozvana na razmišljanja o gradu, njegovom prostoru i položaju pojedinca. Predstaviće se umjetnici iz SAD, Austrije, Švajcarske, Belgije, Srbije i Crne Gore.

Portal Analitika