Zanimljivosti

Ishrana za zdrav početak dana

0506dorucak
B
irajte namirnice za doručak, najvažniji obrok u danu. Evo liste onoga što bi se trebalo naći na vašem jelovniku za prvi obrok u danu.

Ishrana za zdrav početak dana
Portal AnalitikaIzvor

Važno je čime ćete započeti dan. Evo liste onog što bi trebalo da se nađe na vašem jelovniku za prvi obrok u danu.

Sok od paradajza: Ovo povrće izuzetno je bogato antioksidansom likopenom, za koji je naučno dokazano da smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Najbolji je domaći sok, kuvan kao zimnica, ali i kupovni donosi odgovarajuću "dozu zdravlja". Budući da sadrži manje šećera od gotovih voćnih sokova, manje je kaloričan – 28 kalorija u čaši soka.

Jaja: Osim visokog sadržaja bjelančevina i holina, koji su od vitalnog značaja za funkcije mozga (naročito memoriju), jaja sadrže tirozin - aminokisjelinu koja omogućava proizvodnju norepinefrina i dopamina, dva hormona koja poboljšavaju mentalne funkcije i održavaju energiju.

Integralni hljeb od kisjelog tijesta: Ako običan bijeli hljeb izaziva nadutost i osjećaj težine u vašem želucu, probajte ovu vrstu hljeba. On se pravi od kvasca koji sadrži probiotičke kulture, zbog čega se lakše probavlja. Osim toga, integralni hljeb sadrži niži GI (glikemijski indeks), što će održati osjećaj sitosti do ručka.

Običan jogurt s probiotskim kulturama: Ova vrsta jogurta bogata je proteinima, kalcijumom i vitaminom B2 (kao i probioticima koji održavaju optimalnu funkciju sistema za probavu). Konzumiranje običnog jogurta u jutarnjim satima ima prednost u odnosu na voćni, jer on ne sadrži šećer.

Bobičasti plodovi: Ne samo što ovo voće sadrži malo šećera, već je u njemu i najveća količina antioksidansa kada se uporedi sa ostalim voćem. Budući da su maline, jagode, borovnice, kupine i drugo voće ove vrste niskokalorične, idealan su izbor za užinu.

Izvor: prva.rs; foto: bigportal.ba

Portal Analitika