Društvo

(Opasna) Škola u prirodi

planinka
N
ajnovije trovanje đaka barske OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, tokom boravka u Školi u prirodi na Žabljaku, ponovo je aktuelizovala zdravstvene probleme koji se, slučajno ili ne, dešavaju upravo tokom ovih programa koji, inače, nisu po obaveznom programu Ministarstva prosvjete.

(Opasna) Škola u prirodi
Portal AnalitikaIzvor

 

Podsjetimo, prije ovog slučaja, posljednji u medijima zabilježeni zdravstveni problem kod djece tokom Škole u prirodi desio se u istom žabljačkom hotelu, gotovo u isto vrijeme prošle godine.

Sedmog juna 2013. nekoliko đaka OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” iz Budve vratilo se sa Žabljaka, sa stomačnom infekcijom. Ekskurziju je organizovala i ista turistička agencija - “Lux Tours”, iz Budve.

Jedanaest učenika OŠ “Radojica Perović” iz Podgorice prekinulo je 29. maja prošle godine Školu u prirodi, koja je organizovana u budvanskom hotelu “Park”, nakon što su djeca potražila medicinsku pomoć zbog stomačnih tegoba, mučnine i malaksalosti.

Prije njih, u istom hotelu, pisali su mediji, otrovala su se djeca iz jedne nikšićke osnovne škole.

Riječ je o djeci drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Zbog stomačnih tegoba, povraćanja i povišene temperature, 13 učenika OŠ “Vladimir Nazor” iz Podgorice, koji su u okviru programa Škola u prirodi boravili u hotelu "Lara" u Čanju, maja 2011, završili su u barskoj bolnici. Još uvijek traje sudski proces koji su roditelji pokrenuli po privatnoj tužbi protiv Vasilija Gvozdenovića, vlasnika pomenute vile, firme “Kompani”, kao i OŠ “Vladimir Nazor”, Ministarstva zdravlja i države Crne Gore.

Iz Sanitarne inspekcije ranije je saopšteno da su se đaci otrovali zbog bakterije na rukama i rukavicama dvoje zaposlenih u hotelu i zbog neispravnosti vode.

Tokom epidemiološkog ispitivanja utvrđeno je da je bris daske na kojoj se pripremala salata neispravan zbog prisustva bakterija, što ukazuje na nehigijensko postupanje, ali i da je hrana u “Lari” bila ispravna.

Roditelji djece tvrde da nigdje u hotelu nije bilo natpisa da se voda sa česme ne smije koristiti za piće.

(Ž.M)

 

Portal Analitika