Zanimljivosti

Kako je nastao Android

46android
A
ndroid je prvi otvoreni operativni sistem za mobilne uređaje.

Kako je nastao Android
Portal AnalitikaIzvor

Kompaniju Android Inc. osnovala su četiri entuzijasta iz Kalifornije. Kompanija je osnovana u oktobru 2003.godine, a cilj im je bio „razvijanje pametnijih mobilnih telefona koji će više voditi računa o korisničkim zahtjevima“. Razvoj je tekao u tišini, bez previše obraćanja javnosti. Taj projekat nije baš glatko tekao sve dok u pomoć nisu pristigli sponzori i počeli da ga finansiraju.

Google 17. avgusta 2005. kupuje ovu kompaniju u kojoj ostaju njegova tri osnivača i kompanija nastavlja s razvojem ovog operativnog sistema. Ne dugo zatim počinju nagađanja da se google sprema izaći na tržište mobilnih telefona, pogotovo nakon što su se 2007. pojavili Google-ovi patenti.

Ime Android počinje se češće spominjati u javnosti od novembra 2007. godine kada Open Hendset Alliance, konzorcijum nekoliko velikih proizvođača, objavljuje početak razvoja otvorenih standarda za mobilne uređaje – tada je predstavljen Android beta, platforma zasnovana na jezgru Linux-a.

Krajem 2008. Konzorcijumu pristupa još 14 kompanija među kojima su i proizvođači telefona , ali i proizvođač procesora ARM. Naravno, razvojem rukovodi Google.

Prva komercijalna verzija 1.0 predstavljena je u 9 mjesecu 2008. a prvi uređaj je bio HTC Dream. Verzija 1.1 došla je tek nekoliko mjeseci kasnije, a početak masovne upotrebe Androida-a počinje s verzijom 1.5 (Cupcake).

Krajem 2010. Android je postao vodeća platforma za mobilne telefone. U prvom tromjesečju udio Androida na svjetskom tržištu iznosi 59% s više od 330 miliona uređaja.

Izvor: e-kako.geek.hr

Portal Analitika