Svijet

Keri: Izbori u Siriji jedno veliko ništa

46keri
D
ržavni sekretar SAD Džon Keri ocjenio je da glasači u Siriji nisu imali mogućnost izbora na predsjedničkim izborima, a visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton da su ti izbori bili "nelegitimni", prenose agencije.

Keri: Izbori u Siriji jedno veliko ništa
Portal AnalitikaIzvor

Keri koji je u kratkoj simboličnoj posjeti Libanu, rekao je da su jučerašnji predsjednički izbori u susjednoj Siriji - zahvaćenoj građanskim ratom, bili "jedno veliko ništa".

"Oni su besmisleni zato što ne možete da imate izbore kada milioni ljudi ne mogu ni da glasaju, kada ne mogu da ospore izbore, oni ne mogu da biraju", rekao je Keri novinarima u Bejrutu.

I EU smatra da su predsjednički izbori u Siriji "nelegitimni" i da "podrivaju političke napore za pronalaženje rješenja tog užasnog konflikta", saopštila je Ketrin Ešton.

"Pozivamo režim na istinske političke pregovore koji će stvoriti uslove za stvarno izražavanje volje sirijskog naroda", dodala je ona.

Sirijski mediji danas su proglasili sadašnjeg šefa države Bašara el Asada pobjednikom predsjedničkih izbora, iako se zvanični rezultati očekuju tek sjutra uveče.

Izbori su održani u jeku trogodišnjeg građanskog rata. Glasalo se na teritoriji pod kontrolom Asadove vlade, a opozicija, zapadne sile i okolne zemlje nazvale su izbore farsom.

Asad čija je vlast uzrok građanskog rata, kandidaovao se za treći sedmogodišnji mandat.

(CdM)

Portal Analitika