Abiznis

Održana obuka iz Sistema za satelitsko otkrivanje naftnih mrlja

0406obukabarok
U
Upravi pomorske sigurnosti u Baru je u prethodna dva dana održana obuka iz CleanSeaNet sistema, odnosno Sistema za satelitsko otkrivanje naftnih mrlja na moru. Obuku su držali predstavnici Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), saopšteno je Portalu Analitika iz Ministasrtva saobraćaja i pomorstva.

Održana obuka iz Sistema za satelitsko otkrivanje naftnih mrlja
Portal AnalitikaIzvor

Evropskom Direktivom propisane su kazne i prekršaji za zagađenje mora s brodova, te zadaci EMSA-e sa namjerom pružanja podrške zemljama članicama EU u aktivnostima na području nadziranja naftnih mrlja na moru. Direktiva zahtjeva da EMSA sarađuje sa zemljama članicama i da im pruži tehničku podršku, koordinira njihove aktivnosti i razvije tehnička rješenja u pogledu primjene Direktive, posebno u aktivnostima na području pronalaska naftnih mrlja na moru putem satelitskog nadzora. U skladu s tim, EMSA je razvila CleanSeaNet servis, sistem za nadgledanje i satelitsko praćenje naftnih mrlja putem radara. Tim sistemom osigurava se pravovremena dostava detaljnih informacija o uočenim naftnim mrljama u vodama zemalja članica, te dostava satelitskih snimaka i podataka o poziciji potencijalnih naftnih mrlja.

Usluga satelitskog praćenja je veoma skupa, pa EMSA ove usluge pruža članicama Evropske Unije, a takođe i Crnoj Gori, bez naknade.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva - Uprava pomorske sigurnosti, aplikaciju za učlanjenje u CleanSeaNet sistem poslala je krajem 2012. godine, u okviru MEDESS4MS projekta, a 15. maja 2013. godine odlukom Evropske komisije prihvaćena kao ravnopravna članica CleanSeaNet. Krajem 2013. godine potpisan je Sporazum o pristupanju Crne Gore CleanSeaNet sistemu, a nakon toga na sastanku u Lisabonu dogovoren je način buduće primjene sistema u Crnoj Gori i obuka postojećeg kadra na Obalnoj stanici - MRCC Bar. Nakon jasno definisanih zona odgovornosti satelitskog nadgledanja i javljanja sa EMSA-om, početkom marta 2014. godine satelitski snimci su počeli da se šalju putem maila, što je privremeno rešenje do uspostave kompletnog sistema. Uskoro se očekuje dolazak eksperata iz EMSA-e koji će obučiti naše operatere i nakon čega će mail komunikacija biti zamijenjena direktnom slikom sa EMSA – CleanSeaNet data centra.

Primjena ovog sistema u Crnoj Gori je od ogromnog značaja, a ogleda se u mogućnosti blagovremenog otkrivanja naftnih mrlja i kao odgovor na novonastalu situaciju - pripreme adekvatnih jedinica koje će na te pojave moći da odgovore.

Sistem omogućava i indentifikaciju počinioca, čijim kažnjavanjem ćemo umnogome doprinijeti minimiziranju ovih pojava i zaštiti naše obale i mora.

Portal Analitika