Zanimljivosti

Voće koje izbjeljuje zube

0406jagode
P
ogledajte koje voće vam može podariti blistav osmjeh.

Voće koje izbjeljuje zube
Portal AnalitikaIzvor

Nije potrebno da trošite velike sume novca na preparate za izbjeljivanje zuba. Rješenje za bjelje zube krije se u ukusnim voćkama.

Banana: Možda ne jezgro banane, ali kora sigurno može da vam zube učini bjeljim. Unutrašnjim dijelom kore banane izmasirajte zube i desni. Neka to masiranje traje bar dva minuta, a potom zube operite pastom. Nakon što nekoliko dana budete ponavljali primijetićete da su vam zubi već blistaviji.

Jagoda: Za jagode i njihovu moć izbeljivanja zuba ste sigurno čuli, a već godinama slovi i za namirnicu koja je pravi prijatelj zdravlju zuba. Naime, u jagodama se nalaze voćne kisjeline koje spriječavaju da se na zubima stvore mrlje od hrane i pića.

Jabuka: Sigurno su vam babe i djedovi pričali kako je jabuka prirodna četkica za zube. I upravu su! Kada žvaćete jabuku njeni komadići se zavlače među zube i desni, a u ustima se stvara nova vrsta pljuvačke koja čisti zube od bakterija i neutrališe kisjelinu, pa tako čuva zube od nastajanja karijesa.

Limun: Kisjelina iz citrusa, posebno limuna i limete u sebi ima enzime koji ubijaju bakterije među kojima su one koje su krive za loš dah. Takođe limun sadrži kisjelinu koja nagriza mrlje koje se od hrane i pića stvore na zubima. Citrusi, takođe, povećavaju izlučivanje pljuvačke koja ispira ostatke hrane i pića koji se nakupe između zuba.

Izvor: prva.rs; thedetoxdiva.com

Portal Analitika