Politika

LP: Vujanović udara u temelje države

0406liberalna
L
iberalna Partija Crne Gore saopštila je da predsjednik Filip Vujanović, zajedno sa vjerskim vođama susjednih država, kako kažu, udara u temelje države, Ustav i zakone.

LP: Vujanović udara u temelje države
Portal AnalitikaIzvor

-Ustav Crne Gore, akt na kojem treba da počiva svako moderno društvo i njegov napredak, postao je, umjesto toga, poligon za politikanska nadmudrivanja, potkusiravanja klero-nacionalistikih težnji i dnevno-političkih kompromisa, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Iz Liberalne partije ističu da predsjednik Filip Vujanović sa najviše državne funkcije i u ime Crne Gore prima crkvene počasti, blagoslove, ordenje i medalje uz usklike oduševljenja upućenje jednoj naciji i vjerskoj zajednici kvalifikujući ih kao „istorijske događaje za pamćenje“ u Crnoj Gori.

-Kako smo i mnogo puta do sada podsjećali javnost, članom 14. Ustava jasno je propisana odvojenost države i njenih funkcionera od poslova vjerskih organizacija i njihovih funkcionera. Takvo pravilo u Crnoj Gori važi od uspostavljanja Knjaževine Crne Gore 1852. godine, a do danas je postalo sastavni dio i međunarodne pravne regulative i pravnog sistema svake civilizovane i moderne demokratije u svijetu. Isto tako, u članu 95. Ustava, među nadležnostima predsjednika države ne pominju se nikakve duhovne aktivnosti niti religijski obredi koje vrši šef države, uz dužno poštovanje njegovih intimnih opredjeljenja, objašnjavaju iz Liberalne partije.

Prema njihovim riječima, flagrantnost i učestalost ovakvih incidenata na najvišim državnim adresama, uz „aktivnu potporu klerikalističkih struktura“, dovode u opasnost sekularni princip države i urušavanje njenog građanskog bića koje je najsvijetlije nasljeđe 21. maja 2006. godine i borbe za slobodnu državu koju su liberali i svi hrabri građani vodili dvije decenije.

-Sjećanja na vremena bliskosti državnog i crkvenog vrha u zadnjoj deceniji proslog vijeka i dalje budi negativna sjećanja i emocije građanstvu. Baš zato, posebna je obaveza države i njenog vrha da nastoji da utemelji društvo na principu ustavnosti i građanskog duha liberalne demokratije u kojem će se svi građani osjećati komotno i jednako, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika