Politika

DIK odbio i preostale prigovore na izborni proces

kutija306
D
ržavna izborna komisija (DIK) danas je razmotrila i odbila i posljednju grupu prigovora na izborni proces koje su, u ime Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), podnijele tri političke partije, prenosi Mina.

DIK odbio i preostale prigovore na izborni proces
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz MANS-a, DIK je i ove prigovore odbio već ustaljenom većinom od osam glasova za i dva glasa protiv.

Iz te nevladine organizacije (NVO) navode da ni o jednom prigovoru nije vođena bilo kakva rasprava, već je samo konstatovan zavodni broj prigovora i ko je njegov podnosilac, nakon čega se pristupalo glasanju.

»Na taj način DIK je nastavio sa katastrofalnom praksom koju je koristio tokom nekoliko prethodnih dana, da prigovore odbacuje po političkoj osnovi, iako oni ukazuju na ozbiljne povrede Zakona, biračkog prava i izbornih procedura«, kaže se u saopštenju MANS-a.

Prema njihovim riječima, DIK je današnjoj sjednici postigao rekord u brzini odbijanja prigovora, pa im je u prosjeku za odbijanje jednog seta od nekoliko prigovora bilo potrebno nešto preko 14 sekundi, odnosno po minutu su odbijali na desetine prigovora.

»To najbolje govori o tome koliko je besmislen ovakav rad DIK-a, krovne institucije za sprovođenje izbora, čija je glavna obaveza da izbori budu fer i pošteni, a koja o suštini prigovora uopšte nije ni razgovarala«, smatraju u MANS-u.

Kako su naveli, način na koji je razmatrao prigovore na izborni proces u nekoliko prethodnih dana dodatno potvrđuje summju da je DIK »aktivan saučesnik u zataškavanju izbornih nepravilnosti i krađe glasova, umjesto da obezbijedi da izborna pravila važe jednako za sve, a da oni koji ih krše snose konkretne posljedice«.

»Sve navedeno dokazuje da je MANS bio u pravu kada je prije više mjeseci, prilikom izrade izbornog zakonodavstva u Radnoj grupi za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, tražio da DIK bude profesionalan i da u njemu ne budu osobe koje imaju bilo kakvu političku pozadinu«, kaže se u saopštenju.

U MANS-u smatraju da jedino takav DIK može obezbijediti da se izborne procedure poštuju i da na stotine izbornih neregularnosti dobiju svoje pravne epiloge, u skladu sa zakonom.

Iz te NVO su najavili da će na sva rješenja kojima je DIK odbio prigovore na izborni proces, zaključno sa onima koji su danas razmatrani, preko tri političke partije podnijeti žalbe Ustavnom sudu »kako bismo iscrpili sve pravne ljekove koje nam pruža domaće zakonodavstvo da zaštitimo izborni proces od zloupotreba«.

»Nadamo se da će Ustavni sud konačno smoći snage da se uzdigne iznad partijskih interesa sudija koji su njegovi članovi, i da će ta zarobljena institucija obezbijediti da se zakon i izborne procedure poštuju i primjenjuju, a da oni koji su ih kršili zbog toga snose konkretne posljedice«, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika