Politika

Lukšić u Beču: Neophodno nastaviti širenje EU

_X8A8773
E
vropska unija je bila proaktivni mehanizam bezbjednosti, mira i prosperiteta u Evropi, a njeno širenje treba nastaviti, kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić u Beču na konfreneciji o zapadnom Balkanu.

Lukšić u Beču: Neophodno nastaviti širenje EU
Portal AnalitikaIzvor

"U teškim vremenima kakva su danas, treba posebnu pažnju posvetiti ekonomskoj saradnji", kazao je Lukšić.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je da 100 godina poslije početka Prvog svjetskog rata treba raditi na zajedničkoj evropskoj budućnosti, naglasivši da je širenje EU od velike važnosti ne samo za zemlje koje teže ka članstvu, već i članice Unije.

"Prije sto godina geografska karta mijenjana je na ratištima, a danas se radi zajedno za konferencijskim stolom na zajedničkoj evropskoj budućnosti. Konferencija ima jasne ciljeve, a to je podsticanje evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana, izradu mape puta za iduće mjesece, posebno u želji da se uputi jasan signal u pravcu dodjele statusa kandidata Albaniji, kao i razmatranje kako EU i zemlje članice mogu pomoći Bosni i Hercegovini i Srbiji u obnovi poslije katastrofalnih poplava", kazao je on.

Evropska perspektiva, naglasio je Kurc, nije nikakav poklon, već je u interesu i zemalja članica Unije, a tako i Austrije i njene privredu, jer od stabilnosti na Balkanu zavise privreda, radna mjesta i mnogo drugog u Uniji.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio je kao "snažni signal" što se poslije 100 godina od početka Prvog svjetskog rata održava konferencija o zapadnom Balkanu u Beču i proces koji mijenja Evropu.

"Proces širenja je najmoćniji instrument za transformaciju zemalja aspiranata za postajanje članice, ali i EU u cJelini. Za EU je posebno važno ostvarenje političkog dijaloga. Takođe je bitno sačuvati vjerodostojnost i ispuniti obećanja", kazao je File.

Istovremeno je, zemljama članicama ukazao da one nadgledaju i usmjeravaju proces širenja, i da to nije projekat koji se odvija automatski bez uticaja.

"Proces širenja je dio našeg DNK", poručio je File.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić naglasio je da je interes Srbije da sve zemlje zapadnog Balkana i svi narodi ovog regiona imaju prosperitet i da se približavaju evropskim standardima.

"Imamo mnogo zajedničkih interesa i ne treba se baviti ko koga, i da li nekoga, manje ili više voli. Očigledno je da imamo zajedničke interese i ne treba čekati da nam se dese poplave da nas to spoji", poručio je Dačić pozvavši sve zemlje regiona na neposredniju saradnju.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki objasnio je da Makedonija, i pored zastoja na putu ka EU, radi na onome na šta ima uticaj.

"Mi kao kandidat, koji smo izvan Unije, nemamo mogućnosti da utičemo. Jedan član nas koči, ali to nije razlog da odustajemo", poručio je on.

Ministar inostranih poslova Albanije Ditmir Bušati ukazao je da su mnogi u regionu razočarni brzinom procesa širenja, jer svi žele da budu članice, kao što je to danas Hrvatska.

On je dodao da su nekadašnji neprijatelji postali susjedi, a da je tome doprinijela politika širenja EU.

CdM

Portal Analitika