Politika

Đukanović-Bevanda: Crna Gora će pomoći BiH na putu ka EU

milo1bevanda
C
rna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH) imaju dobre i prijateljske ocjene, zajednička je ocjena crnogorskog premijera Mila Đukanovića i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande, prenosi RTCG.

Đukanović-Bevanda: Crna Gora će pomoći BiH na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

U obraćanju novinarima nakon susreta delegacija BiH i Crne Gore Đukanović, koji boravi u posjeti Sarajevu, izrazio je spremnost Crne Gore da pomogne BiH na putu evroatlantskih integracija.

"Svi treba da pomognemo da BiH zauzme svoje mjesto u procesu evroatlantskih integracija", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je to jedina pouzdana garancija stabilnosti i napretka. Bevanda i Đukanović su istakli da postoji prostor za dalje unapređenje ekonomske i drugih vidova saradnje Crne Gore i BiH.

Oni su izrazili zadovoljstvo što su BiH i Crna Gora parafirale ugovor o granici, što je prvi takav ugovor potpisan između zemalja bivše SFRJ.

Bevanda se posebno zahvalio Crnoj Gori i Đukanoviću za interesovanje i želju da pruže pomoć BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava, kao i na snažnom lobiranju da se ublaže posljedice nedavne katastrofe.

milo2bevanda

Đukanović i Bevanda su istakli da je današnji sastanak delegacija BiH i Crne Gore bio prilika da se razgovara o razvoju infrastrukture, posebno o projektu jadransko-jonskog autoputa i puta između Foče i Plužina, te željezničke veze između Nikšića i Čapljine, konzularnoj zaštiti, viznim pitanjima, ekonomiji, bezbjednosti i brojnim drugim pitanjima.

Kako je protokolom predviđeno, Đukanović će danas imati i sastanak s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i sastanak sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih obaju domova Parlamentarne skupštine BiH.

Predviđen je i sastanak Đukanovića sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Kako je ranije najavljeno, premijer Đukanović razgovaraće će sa najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine o dinamiziranju ekonomskih i ukupnih odnosa, kao i o razmjeni iskustava u procesu evropske i evroatlantske integracije.

Portal Analitika