Svijet

Francuska: Peticija da se Snoudenu odobri azil

0306snoudenok
F
rancuski nedjeljnik L'Express pokreće peticiju na platformi Change.org da Francuska odobri azil bivšem konsultantu NSA Edvardu Snoudenu, javlja agencija AFP.

Francuska: Peticija da se Snoudenu odobri azil
Portal AnalitikaIzvor

Edvardu Snoudenu, koji je javnosti otkrio razmjere nadzora koji sprovodi američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA), početkom avgusta ističe pravo na azil u Rusiji.

-Francuska, zemlja ljudskih prava i slobode govora, ima posebnu obvezu prema Edvardu Snoudenu budući da njen Ustav predviđa da svako ko je progonjen zbog svog djelovanja u ime slobode ima pravo na azil na području Republike - ističe se u prilogu nedjeljnika koji će izaći sjutra ujutro, kad se pokreće i peticija na mrežnoj stranici Change.org.

Tekst koji je već potpisalo pedesetak uglednih ljudi, među kojima bivši premijer Mišel Rokar, sociolog Edgar Morin i filozof Lik Feri, traži od francuskog predsjednika Olanda i ministra vanjskih poslova Lorana Fabiusa da "bez otezanja" prihvate Snoudena "u status političkog izbjeglice".

Snouden je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za špijunažu i krađu državnih dokumenata.

Povjerljive informacije iz ukradenih dokumenata koje je otkrio javnosti dovele su američku vladu u nezgodan položaj i zategle odnose sa saveznicima, koji su bili ogorčeni time što je Vašington snimao čak i privatne razgovore njihovih čelnika, između ostalih i njemačke kancelarke Angele Merkel.

(vijesti.ba)

Portal Analitika