Svijet

Razbijena velika kriminalna mreža na Internetu

0306kompjutercybernapadok
S
AD su sinoć objavile da su uz pomoć više zemalja uništili veliku kriminalnu i ucjenjivačku mrežu na Internetu, koja je od žrtava otela više od sto miliona dolara.

Razbijena velika kriminalna mreža na Internetu
Portal AnalitikaIzvor

-Maligni računarski programi "Gameover Zeus" i "Cryptolocker" onesposobljeni su, ali je njihov idejni tvorac, ruski bjegunac Evgenij Bogačev na slobodi i mogao bi da uspostavi novu kriminalnu mrežu u vrlo kratkom roku- upozorilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Prema podacima kojima SAD raspolaže, posljednja poznata adresa Bogačova je crnomorsko mjesto Anapa u Rusiji.

Program Gameover Zeus je ulazio u računare žrtava preko e-mailova, pronalazio je finansijske podatke sa kojima je praznio njihove bankarske račune. Program Cryptolocker je, s druge strane,  preuzimao i šifrirao podatke sa računara žrtava, da bi ih tek nakon plaćanja otkupnine dešifrovao.

U akciji "gašenja" velike kriminalne mreže učestvovale su i pravosudne snage Kanade, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Holandije, Ukrajine i Britanije, a koordinator je bio evropski centar za cyber kriminal u Hagu.

Zeus je jedan od najuspješnijih računarskih programa za krađu do sada. Programi su napali između 500 hiljada i milion računara širom svijeta.

Kriminalna grupa je uz pomoć Cryptolockera samo u prva dva mjeseca od puštanja u opticaj programa iznudila za dešifrovanje podataka 27 miliona dolara od žrtava. Među žrtvama iznude bila je i policijska stanica u Masačusetsu, čiji su istražni dosijei blokirani šifriranjem.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da su ukrajinske vlasti prošlog mjeseca zaplijenile glavne servere za Gameover Zeus u Kijevu i Donjecku.

(index.hr)

Portal Analitika