Politika

Ukrajina nije prepreka da dobijete poziv za članstvo

0306kolindaPOCETNA
P
ogledajte koliko država sada kaže - “hvala Bogu što smo u NATO-u, jer imamo tu sigurnost zbog člana 5 Vašingtonskog ugovora”. Članstvom će se promijeniti imidž Crne Gore u svijetu, što će sigurno doprinijeti privrednim ulaganjima i razvoju zemlje, ali i ulasku Crne Gore na mapu sigurnog i stabilnog prostora što je izuzetno bitno - ocijenila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ukrajina nije prepreka da dobijete poziv za članstvo
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnica generalnog sekretara za javnu politiku NATO-a Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u intervjuu za Portal Analitika da je zadovoljna rastom podrške crnogorskih građana članstvu u NATO, uprkos dešavanjima s kraja prošlog vijeka.

- Bilo je to jedno od bolnih pitanja zbog prošlosti, zbog onoga što se dogodilo krajem devedesetih godina i bomardovanja tadašnje SRJ. Međutim, na to ne treba gledati kao na neprijateljstvo NATO-a ili bilo koje članice NATO-a spram Crne Gore, već jednostavno kao nešto što je bio rezultat krivih politika 90-ih godina. To je prošlost. Duboko nam je žao zbog svake ljudske žrtve koja se tu dogodila, ali moramo gledati interese i budućnost zemlje – kazala je Grabar-Kitarović.

0306kolinda1Ona ističe da je zadovoljna radom crnogorskih vlasti, ali podvlači da u rezultate treba uvjeriti svih 28. država članica.

- Vjerujem da su mnoge od njih sigurne da je Crna Gora spremna za članstvo u NATO-u, ali ima još njih koje treba dodatno informisati o tome šta se radi po pojedinim područjima, kaže Grabar-Kitarović u razgovoru za Portal Analitika.

Pomoćnica generalnog sekretara NATO-a dalje govori da ukrajinska kriza ne bi trebala da bude ograničavajući faktor za dobijanje pozivnice za članstvo i dodaje da bi pistupanje Crne Gore NATO-u ubrzalo njen put ka članstvu u Evropskoj Uniji (EU). Razgovor sa Grabar –Kitarović, koja je i bivša ministrka vanjskih poslova Hrvatske je vođen u hotelu Splendid, gdje je visoka zvaničnica NATO učestvovala kao panelista na četvrtom 2BS forumu.

0306kolinda3ANALITIKA: Koliko je Crna Gora u ovom trenutku blizu od dobijanja zelenog svijetla za poziv za članstvo u Alijansi?

GRABAR
-KITAROVIĆ: Teško je predvidjeti koliko je Crna Gora blizu, a koliko daleko. Ja bih rekla da je blizu da kroči svoje poslednje korake. Normalno, ono što je najbitnije za ulazak Crne Gore jeste ispunjenje kriterijuma. Vrlo sam zadovoljna poslom koji je napravljen, zadovoljna sam i odnosom crnogorskih vlasti koje sarađuju sa svima nama, ali i sa državama koje su nedavno ušle u članstvo i koje takođe dijele to iskustvo. Zadovoljna sam takođe činjenicom da se podigao nivo podrške članstvu u NATO, tako da mislim da smo tu blizu. Ono što treba reći jeste da poziv za stupanje u članstvo NATO-a ne mora biti upućen na samitu, niti se stupanje u članstvo mora dogoditi na samitu. To je proces na koji ne treba gledati kao na seriju različitih postupaka, već kao na proces koji ima svoj sadržaj, a to je ispunjavanje kriterijuma.

ANALITIKA: Da li je kriza u Ukrajini prepreka ili pak velika šansa da Crna Gora dobije poziv za članstvo na samitu u Velsu?

GRABAR-KITAROVIĆ:
To apsolutno ne bi trebao da bude nikakav faktor, jer je proširenje politika NATO-a o kojoj odlučuje isključivo NATO i država koja želi da stupi u članstvo. Mi u potpunosti podržavamo načelo da svaka država ima pravo da odredi vlastitu budućnost, a svakako ni u kojem slučaju nećemo dopustiti nekoj trećoj strani da definiše bilo koju od naših politika.

0306kolinda4ANALITIKA: Nedavno je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao da je Crna Gora spremna za NATO. Da li smatrate da je država ispunila sve kriterijume u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije?

GRABAR-KITAROVIĆ:
Predsjednik Vlade Milo Đukanović je takođe govorio o tim kriterijumima. Svako može da ima svoje mišljenje, ali u to treba uvjeriti 28. država članica. Ja vjerujem da su mnoge od njih sigurne da je Crna Gora spremna za članstvo u NATO-u, ali ima još njih koje treba dodatno informisati o tome šta se radi po pojedinim područjima, od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, preko učvršćivanja obavještajnih službi i slično. U tom smislu se može napraviti puno.

Jednom kada postanete članica posao ne staje, već treba da nastavite da radite. Ulaganja u odbranu nužno ne moraju biti puno veća količinski, ali kvalitativno moraju biti bolja i usmjerena više u razvoj i održavanje sposobnosti, nego u samu potrošnju.

0306kolinda5ANALITIKA: I pored rasta podrške i dalje značajan dio javnog mjenja ne gleda blagonaklono na članstvo u NATO-u, a Vi ste ranije pomenuli da je to bio slučaj i sa Hrvatskom. Koliko je zapravo bitna podrška građana za priključenje NATO?

GRABAR-KITAROVIĆ:
Mislim da je podrška jako bitna, jer su građani ti zbog kojih sve to radimo. Pred građanima moramo biti odgovorni za ono što radimo, uključujući i kako trošimo njihov novac u vojnom budžetu i kako definišemo njihovu budućnost kao država. Mislim da podrška građana Alijansi u Crnoj Gori raste.

Bilo je to jedno od bolnih pitanja zbog prošlosti, zbog onoga što se dogodilo krajem 90-ih godina i bombardovanja tadašnje SRJ. Međutim, na to ne treba gledati kao na neprijateljstvo NATO-a ili bilo koje članice NATO-a spram Crne Gore, već jednostavno kao nešto što je bio rezultat krivih politika 90-ih godina. To je prošlost. Duboko nam je žao zbog svake ljudske žrtve koja se tu dogodila, ali moramo gledati interese i budućnost zemlje. Pogledajte koliko država sada kaže - “hvala Bogu što smo u NATO-u, jer imamo tu sigurnost zbog člana 5 Vašingtonskog ugovora”. Članstvom će se promijeniti imidž Crne Gore u svijetu, što će sigurno doprinijeti privrednim ulaganjima i razvoju zemlje, ali i ulasku Crne Gore na mapu sigurnog i stabilnog prostora što je izuzetno bitno.

ANALITIKA: Ukoliko Crna Gora dobije poziv za članstvo na septembarskom samitu u Velsu, da li mislite da će to ubrzati njen put ka Evropskoj Uniji?

GRABAR-KITAREVIĆ:
Ti procesi su komplementarni. Nije nužno da postanete članica NATO-a, da bi postali članica Evropske Unije, ali to svakako doprinosi i daje određeni zamah procesu. Dio reformi je jednak i za jednu i za drugu instituciju, pogotovo u političkom i pravnom dijelu. Mislim da je bitno da se u potpunosti izvrše ta mjerila i kreterijumi, jer će vam to pomoći da riješite dio problema prije stupanja u članstvo u EU.

0306kolinda6ANALITIKA: Koja iskustva Hrvatske bi trebalo da iskoristi Crna Gora na putu pristupanja NATO savezu?

GRABAR-KITAREVIĆ:
To su svakako javna kampanja i razbijanje predrasuda.

Kod nas su ljudi prije stupanja u članstvo mislili da će NATO otvarati baze koje će uništiti naš turizam, da ćemo privući terorističke napade, da će naši vojnici morati da idu u svaku operaciju NATO-a. Ono što je dobro u NATO-u jeste što ulaskom u ovaj savez ne gubite apsolutno ništa. Ulazite u savez suverenih, jednakopravnih država članica, koje imaju jednak glas za stolom, bez obzira koliko geografski bile velike ili male i sve funkcioniše na temelju konsenzusa.

ANALITIKA: Kako će prema Vama izgledati budućnost regiona jugoistočne Evrope?

GRABAR-KITAREVIĆ:
Budućnost cijelog područja jugoistočne Evrope, odnosno svih država vidim u članstvo u EU i NATO-u. Mislim da je to preduslov trajnog mira, stabilnosti, razvoja i prosperiteta ovog područja i lično se za to zalažem.

Nikola DRAGAŠ

Portal Analitika