Politika

MANS: Na biračkim mjestima u Tuzima poništeni izbori

0206MANS
D
ržavna izborna komisija (DIK) usvojila je prigovor Socijalističke narodne partije (SNP) koji se odnosio na povredu izbornih prava na biračkim mjestima u Tuzima i izbori su poništeni, saopšteno je iz MANS-a.

MANS: Na biračkim mjestima u Tuzima poništeni izbori
Portal AnalitikaIzvor

Iz MANS-a su mišljenja da je DIK nastavila sa praksom ekspresnog odbijanja prigovora bez rasprave i samo pukim političkim glasanjem.

»Danas je DIK oborila i rekord u brzini odlučivanja jer je prihvatila nezakonitu praksu Izborne komisije Glavnog grada da istovremeno odlučuje o više prigovora, za više povreda, na više birackih mjesta. Da rad DIK-a nema osnova u zakonu najbolje pokazuje sjednica koja je počela danas ranije, u 16 sati i 40 minuta«, saopšteno je iz MANS-a.

Kako su kazali, DIK je razmatrala prigovor SNP-a koji se odnosio na povredu izbornih prava na biračkim mjestima u Tuzima.

»Rasprava po prigovoru SNP-a trajala je preko sat i nakon iscrpne rasprave prigovor je usvojen i poništeni su izbori. Prigovore drugih izbornih lista koji su se odnosili na istu povredu na istom biračkom mjestu, DIK je bez rasprave odbila«, rekli su iz MANS-a.

Oni smatraju da je tako DIK pokazala da odluke ne donosi na osnovu zakona, već na osnovu političkih dogovora i kalkulacija koje vladajuća partija pravi sa SNP-om.

»Predstavnici te dvije partije u DIK-u glasaju da se odbiju prigovori drugih izbirnih lista, a zatim glasaju i da se usvoji prigovor SNP-a za istu povredu na istom biračkom mjestu i poništavaju izbore«, kazali su iz te nevladine organizacije.

Oni su naveli da se do sada na sjednicama DIK-a vodila ozbiljna rasprava samo o prigovorima koje su podnijeli DPS i SNP.

»Različita metodologija rada kada se odlučuje o prigovorima DPS-a i SNP-a u odnosu na prigovore svih ostalih subjekata i različito odlučivanje u istim situacijama zavisno od toga ko je podnio prigovor, bez sumnje pokazuje da se preko DIK-a ne štite izborna prava već sprovode nezakoniti politički dogovori DPS-a i SNP-a«, zaključili su iz MANS-a.

Izvor: MINA

Portal Analitika