Svijet

MERKEL: Pokušaću da održim ujedinjenu Evropu

0206Merkel
N
jemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da će pokušati da održi ujedinjenu Evropu, nakon što su evropski lideri počeli da se spore oko budućeg šefa Evropske komisije.

MERKEL: Pokušaću da održim ujedinjenu Evropu
Portal AnalitikaIzvor

Merkel je naglasila da želi da u EU zadrži Veliku Britaniju, čiji se premijer Dejvid Kameron usprotivio izboru favorita za mjesto predsjednika Komisije Žana-Kloda Junkera, uz obrazloženje da je on veliki zagovornik veće integracije Unije.

S druge stane, Merkel je kritikovana kod kuće zbog toga što je navodno popustila u podršci Junkeru. Njemačka kancelarka je prvo rekla da program EU može sprovesti "Junker, ali i mnogi drugi", što je protumačeno kao popuštanje.

Danas je rekla da radi na tome da Junker dobije neophodnu većinu, ali da želi da odluka bude donešena "u evropskom duhu".

„Evropski duh znači da uvijek radite da dobijete najviši mogući stepen saglasnosti. I zbog toga, na primjer, nisam ravnodušna da li je Velika Britanija članica EU ili ne“. rekla je Merkel.

Kameron je prošle nedjelje rekao da su EU potrebni lideri koji shvataju potrebu za promjenom.

„Potrebna nam je Evropa koja poštuje nacionalne države, Evropa koja dobija poruku sa prošlonedjeljnih izbora da je EU postala preglomazna“, rekao je Kameron.

Izvor: blic.rs; foto: ft.com

Portal Analitika