Politika

CDT: Na dan izbora primijećeni aktivisti političkih partija na biračkim mjestima

0206CDT
P
rotekle izbore u Podgorici obilježile su zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe u predizbornom periodu, sumnje i pritužbe o kupovini glasova, kao i prisustvo aktivista političkih partija na biračkim mjestima na dan izbora, ocijenjeno je u izvještaju Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

CDT: Na dan izbora primijećeni aktivisti političkih partija na biračkim mjestima
Portal AnalitikaIzvor

Ta nevladina organizacija je od početka marta realizovala projekat nadgledanja izbora u Podgorici i pratila sve aspekte izbornog procesa – predizborne kampanje partija, rad izborne administracije i izborni dan.

„Ključno obilježje predizbornog procesa su nedostaci i nepravilnosti u primjeni novog izbornog zakonodavstva“, kaže se u izvještaju.

Najveći nedostatak procesa, po ocjeni CDT-a, je kašnjenje sa usvajanjem izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, što je dovelo do početka procedure izbora članova Državne izborne komisije (DIK) nakon raspisivanja izbora, suprotno međunarodno prihvaćenim standardima za demokratske izbore.

„Zakon je prekršen jer DIK nije izabran u propisanom roku, pa su novi zahtjevni zadaci iz izmjenjenih zakona prepušteni postojećoj Komisiji, koja nije imala dovoljno kapaciteta da te zadatke ispuni, naročito u pogledu primjene Zakona o finansiranju političkih partija“, smatraju u CDT-u.

Prema njihovim riječima, Zakon o finansiranju političkih partija, i pored dobre namjere da ograniči zloupotrebe javne imovine i funkcija u svrhu izborne kampanje, sadrži brojne tehničke nedostatke.

„Međutim, najozbiljnija evidentirana kršenja odnose se na slučajeve korišćenja državne, opštinske i druge javne imovine u svrhu promocije partija“, ocijenjeno je izvještaju.

Kampanju su, kako se navodi, obilježile i brojne sumnje i pritužbe koje se odnose na kupovinu glasova.

„CDT nije u mogućnosti da provjeri tačnost ovih optužbi i izmjeri obim problema, ali apelujemo na policiju i Tužilaštvo da se bave svojim poslom, do kraja procesiraju sve prijavljene slučajeve i obavijeste javnost o njihovom ishodu“, kaže se u izvještaju.

CDT insistira i na odgovarajućoj reakciji rukovodilaca državnih organa i javnih institucija na očigledne primjere zloupotrebe institucija u svrhu kampanje.

Ta NVO je za praćenje izbornog dana akreditovala ukupno 151 posmatrača, od kojih je 120 pratilo sprovođenje procedure glasanja na biračkim mjestima, dok su mobilni timovi dodatno obilazili ostala biračka mjesta, ali i njihovo okruženje da bi izvršili uvid u dešavanja u okolini birališta.

„Kršenja procedure glasanja koja smo zabilježili nijesu iste važnosti, niti imaju isti uticaj na konačan ishod glasanja. CDT smatra da je najveći problem izbornog dana u Podgorici bilo prisustvo aktivista političkih partija u blizini 18 biračkih mjesta“, kaže se u izvještaju.

Navodi se da su, u većini slučajeva, partijski aktivisti samo vodili evidenciju o biračima koji su glasali „ali je na nekoliko biračkih mjesta primijećeno i vršenje uticaja, pa čak i pritiska na birače“.

„Najmanje nepravilnosti posmatrači CDT-a su zabilježili u sprovođenju procedure prebrojavanja glasova, i na najvećem broju biračkih mjesta u ovom dijelu izbornog procesa nijesu zabilježeni nikakvi problemi“, navodi se u izvještaju.

Izvor: MINA

Portal Analitika