Politika

MILANOVIĆ: Pitanje Prevlake biće riješeno arbitražom

miloZM206
H
rvatski premijer Zoran Milanović kazao je da će pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom na Prevlaci vjerovatno biti riješeno međunarodnom arbitražom, prenosi portal RTCG.

MILANOVIĆ: Pitanje Prevlake biće riješeno arbitražom
Portal AnalitikaIzvor

On je, na zajedničkoj pres konferenciji s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Zagrebu, rekao da arbitraža ne predstavlja nikakav rat, već civilizacijski način rješavanja pitanja razgraničenja.

"Pitanje razgraničenja neće se riješiti sjutra, ni iduće godine, već da će vjerovatno trajati godinama", kazao je Milanović, prenosi portal RTCG.

Odgovarajući na pitanje novinara da li zbog istraživanja nafte i gasa u pograničnom dijelu između Crne Gore i Hrvatske pitanje Prevlake prelazi u drugi plan, Milanović je rekao da i u postojećim okolnostima treba živjeti i raditi i da Prevlaka ne bi trebalo da bude prepreka za istraživanja.

Đukanović je, odgovarajući na to pitanje, rekao da su on i njegov hrvatski kolega potvrdili ono što je stav dvije vlade i državne politike o Prevlaci, da se razgraničenje ne smatra pitanjem koje je otvoreno i koje opterećuje odnose Crne Gore i Hrvatske.

Đukanović je kazao da se tom pitanju pristupa s vjerom u njegovo rješavanje, s konstrukrtivnim odnosom.

"Bilo bi kranje neodgovorno blokirati razvojna pitanja zbog ovog političkog", ocijenio je Đukanović u Zagrebu.

Komentarišući namjeru Crne Gore da postane članica NATO-a, Milanović je rekao da takvu politiku podržava relativno manji broj građana, u poređenju s ranijim talasima proširenja.

"To u Crnoj Gori nije jednostavno povećati, znam i zašto. U Hrvatskoj je ta podrška bila uvijek značajno veća, iznad 50 odsto", kazao je Milanović.

Portal Analitika