Zanimljivosti

Pet načina da “očistite” prenatrpani mozak

mozak
V
jerovatno znate da bi trebalo da spavate više, da se krećete više i da treba da isključite telefon. Osim toga, postoji još nekoliko načina da rasteretite mozak u trenucima kada vam „sve prekipi“. Evo kako da uradite to.

Pet načina da “očistite” prenatrpani mozak
Portal AnalitikaIzvor

1) USREDSREDITE SE NA NEKI TEŽI ZADATAK

Iako djeluje kontradiktorno, konfuzni i nemirni um treba da pritisnete nekim težim i zahtjevnijim zadatkom. Studija iz 2007. mjerila je brzinu rješavanja težeg zadatka kod 61 osobe. Za to vrijeme, sve osobe su bile ometane mejlovima koji su im stizali. Ispostavilo se da su učesnici bili koncentrisaniji što su im zadaci bili teži i da su ih mejlovi manje ometali.

Kako to da uradite: Kada se osjećate kao da vam misli strelovitom brzinom lete na hiljadu strana, zadubite se u jedan od najtežih projekata  koje imate, u onaj koji zahtijeva najviše pažnje.

2) NE PROVODITE VIŠE OD ŠEST SATI SAMI

Iako postoji sve više dokaza da rad od kuće može da smanji stres i poveća produktivnost, postoji razlog da vjerujete da je glavni razlog vaše anksioznosti to što ste previše vremena proveli sami. Psihijatar Edvard Helovel kaže da je razgovor sa drugim ljudima ima umirujući efekat i da treba da praktikujete to svakih šest sati. Jedna američka studija tvrdi da je promjena hormona u mozgu zbog društvene izolacije odgovorna za agresiju i anksioznost kod miša, što je primjenljivo i na ljude.

Kako to da uradite: Svakog dana odvojite malo vremena za druženje sa drugima. Bilo da radi o kafi sa prijateljem ili ćaskanju sa frizerkom – interakcija treba da bude lice u lice da biste se osjećali rasterećenije.

3) STOJTE NA JEDNOJ NOZI

Jedan od dobrih načina da smirite um jeste da preusmjerite pažnju na svoje tijelo. Somatosenzorne aktivnosti, koje su jednostavne vježbe dizajnirane da vam pomognu da osjetite svoje tijelo, mogu pomoći u poboljšanju kognitivnih i fizičkih osobina.

Kako to da uradite: Sklopite oči i održavajte ravnotežu stojeći na jednoj nozi. Presvucite se ili obujte cipele bez pridržavanja za bilo šta. Iskušajte svoju orijentaciju u prostoru.

4) PREKINITE NEGATIVNO POZITIVNIM

U sve što vas uznemirava, čini nervoznim i preopterećuje, uvedite nešto lijepo, nešto što će vas odmah opustiti. Mozak pamti radnje koje se ponavljaju. Ako u stresnim situacijama počnete da primjenjujete tehniku dubokog disanja za smirivanje, mozak će te dvije stvar upariti, zbog čega ćete lakše ublažiti stres.

 

Kako to da uradite: Kupite sebi nešto što volite i držite ga blizu sebe za „hitne“ situacije. Pustite sebi neku pjesmu koja vas oraspoložuje ili opušta. Ako ste u autu, nosite uvijek sa sobom CD sa takvim pjesmama. Ili uradite nešto drugo što na vas djeluje smirujuće - sami najbolje znate recept koji pali kod vas.

5) ODMORITE SE NA ČASAK

Kada vam je mozak raštrkan na sve strane, možete da usporite na nekoliko minuta. Prema istraživanju koje je vršeno na teniserima, nekad je sasvim dovoljan odmor dug 16 sekundi da se opet vratite poslu čistijeg uma.

Kako to da uradite: Podesite tajmer na jedan minut, zavalite se i duboko dišite obraćajući pažnju na svoje disanje, na put kojim protiče vazduh. Neka vam izdisaji budu duplo duži od udisaja. Tako ćete stimulisati mentalni oporavak.

 

(blic.rs)

Portal Analitika