Svijet

Pravoslavni patrijarsi u Tirani

01tirana_hram
P
oglavari pravoslavnih crkava širom svijeta, među kojima je i delegacija Srpske pravoslavne crkve koju predvodi parijarh Irinej, u prisustvu hiljada vjernika, osvještali su hram Vaskrsenja Hristovog u Tirani.

Pravoslavni patrijarsi u Tirani
Portal AnalitikaIzvor


U saopštenju Albanske pravoslavne crkve, ocjenjuje se da osvećenje pravoslavne crkve predstavlja poseban blagoslov ne samo za albanske pravoslavce već i za čitavu zemlju i značajna je potvrda pravoslavlja u čitavom svijetu.



Kompleks novog katedralnog hrama Vaskrsenja Hristovog i u centru Tirane zajedno sa kapelom Rođenje Hristovo, zvonikom i Sabornim centrom predstavlja simbol obnavljanja iz temelja po svim osnovama Pravoslavne Autokefalne albanske crkve, od 1991. godine do danas.



Uveče će ispred Hrama biti održan omladinski festivalski koncert, kome će prisustvovati Predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjednik Skupštine Ilir Meta, premijer Edi Rama i predsjednik opozicije, ujedno i predskednik opštine Tirana Ljuljzim Baša, prenosi Tanjug.



Prisustvo delegacije SPC u osvećenju hrama izazvalo je proteste pripadnika nacionalističke Crveno-crne alijanse Albanije.



Oni su na ogradu crkve okačili parole na kojima piše "Srpski patrijarh je protiv Albanije".



Nacionalistička Crveno-crna alijansa se zalaže za uniformnu albansku nacionalnu državu kao i odgovornu nacionalnu politiku prema Albancima, u prvom redu u Makedoniji za koju bi, kako smatraju, najbolje rješenje bila podjela.



Alijansa je blisko povezana sa kosovskim pokretom Samoopredeljenje Albina Kurtija, navode albanski mediji.

foto: svevesti.com

Portal Analitika