Ostalo

Gardović pobjednik Orjenskog maratona

ASCGlogo
Č
lan atletskog kluba Niskogorci iz Igala, Janko Gardović, pobjednik je tradicionalnog Orjenskog maratona.

Gardović pobjednik Orjenskog maratona
Portal AnalitikaIzvor

On je 25 kilometara dugu trku prešao za tri sata, 36 minuta i 15 sekundi. Gardović je rekorder maratona, a najbolji rezultat istrčao je prošle godine, tri sata, 22 minuta i četiri sekunde. Drugo mjesto osvojio je Željko Milović iz AK Nikšić sa rezultatom tri sata, 38 minuta i 25 sekundi. Na trećem mjestu nastup je završio Stevan Vasiljević iz AK Niskogorci sa rezultatom četiri sata, osam minuta i osam sekundi.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Budvanka Daliborka sa rezultatom četiri sata, devet minuta i 40 sekundi i postavila novi rekord maratona. Ona je bila i dosadašnja rekorderka, a najbolji rezultat je popravila za više od 36 minuta. Drugo mjesto osvojila je Nikolina Đivanović iz Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica iz Dubrovnika (5:01,24), dok je treća bila Dijana Dangubić iz planinarskog kluba Subra (6:29,14).

Start i cilj maratona, koji je okupio 26 maratonaca iz Crne Gore, Hrvatske i Rusije, bio je planinarski dom Za Vratlom, na 1160 metara nadmorske visine, koji se nalazi u južnom dijelu masiva, u zaleđu Herceg Novog.

Visinska razlika staze od početka do cilja iznosila je oko 800 metara, a kontrolne tačke bile su Borova glava, Orjensko sedlo, Veliki kabao, Orjensko sjedlo, Meterizi i dom Za Vratlom. Najniža tačka je na 1100 metara nadmorske visine, a najviša je sam vrh Orjena – Veliki kabao, 1894.

U okviru manifestacije, čiji je organizator bio Planinarski klub Subra, organizovana je i planinarska tura od doma Za Vratlom do vrha Veliko Ćedilo, sa kojeg se pruža pogled na Bokokotorski zaliv. Učestvovalo je 15 planinara sa teritorije Crne Gore.

Portal Analitika