Politika

BLAŽIĆ: Ne mogu izbori da ograničavaju ljudska prava i slobode

3105blazic
O
dluka Ustavnog suda da je više od dvije trećine odredbi Zakona o finansiranju političkih partija suprotna najvišem pravnom aktu, dovešće vjerovatno do usvajanja novog zakona koji reguliše tu materiju, kaže za Atlas televiziju prof. dr Đorđije Blažić.

BLAŽIĆ: Ne mogu izbori da ograničavaju ljudska prava i slobode
Portal AnalitikaIzvor

Po njegovim riječima, osporene odredbe su neustavne, jer ograničavaju ljudska prava i slobode.

- Ona ograničavaju neka prava koja su stečena prava i ne mogu se ograničavati čak ni u uslovima vanrednog stanja. To su sve pojedinačna prava, a ako bi se ušlo u tu zonu, onda bi imali narušavanje tkzv. stečenih prava. A stečena prava su neprikosnovena prava. Dakle, ta grupa odredbi je neustavna.

Svi kojima su po ovom zakonu narušena određena prava i slobode imaće prava da ih nadoknade, pojašnjava Blažić.

- Prava tih ljudi, pojedinačno, nisu apsolutno ograničena, već za određeni vremenski period – dok traje izborna procedura i ostale izborne radnje, kao i mjesec dana nakon sprovedenih izbora. Ne mogu izborne aktivnosti niti jedan postupak da termišu prava građana i da ograničavaju vrijeme kada će oni svoja prava ostvarivati – dodaje on.

Posjećanja radi, zakon o finansiranju političkih partija usvojen je u Skupštini 17. februara glasovima opozicije i SDP-a. Oni su smatrali da zakon zabranjuje zloupotrebu resursa u predizborne svrhe, dok su poslanici DPS-a, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative poručivali da je zakon suprotan Ustavu i da ga treba povući iz procedure.

Portal Analitika