Muzika

Klapa "Kumpanji" u tivatskom Centru za kulturu

3105kumpanji
K
lapa „Kumpanji“ sa Korčule nastupiće večeras u Velikoj sali Centra za kulturu u Tivtu, od 20 sati.

Klapa "Kumpanji" u tivatskom Centru za kulturu
Portal AnalitikaIzvor

Osnovana je 1995. godine u Blatu, na Korčuli, i od tada bilježi brojne i uspješne koncerte i snimanja. Repertoar klape je širok: od izvorne i novokomponovane dalmatinske pjesme, preko zabavna muzike hrvatske estrade i stranih evergrina, do hrvatske sakralne muzike. Osim dominantnog a kapela pjevanja, ova devetočlana klapa ima svoj mali mandolinski sastav.

Uz brojne i česte nastupe u Sloveniji, dobitnici su prve nagrade žirija međunarodnog festivala horova u Veroni 1999. Godine. U najavi se navodi i da su prva, i vjerovatno jedina, klapa koja je nastupila u srcu Evropske unije, u Briselu još 2006. godine.

Pjesme i izvođenja klape „Kumpanji“ već dugi niz godina slušaju i nagrađuju razni žiriji i publike mnogih festivala, pa su nosioci više od trideset nagrada i priznanja. Na Omiškom festivalu prvi put su nastupili 1996. godine, kad su kao debitanti osvojili nagradu i od tad redovnim nastupima osvojili su petnaestak nagrada u raznim kategorijama. Godine 1998, u izboru hrvatskih televizijskih i radio stanica, „Kumpanji“ su dobili nagradu KOR za klapu godine u Hrvatskoj. Četiri godine zaredom nominovani su za nagradu Porin. Sarađivali su sa brojnim eminentnim izvođačima i kompozitorima u Hrvatskoj.

Foto: index.hr

Portal Analitika