Svijet

Sibir: Zbog poplava evakuisano 7.600 ljudi

315am
S
koro 4.000 kuća poplavljeno je u Sibiru, a više od 7.600 je evakuisano iz opasnih oblasti, izjavio je zamjenik šefa Nacionalnog centra za krizne situacije pri ruskom Ministarstvu za vanredne sitaucije Oleg Voronov.

Sibir: Zbog poplava evakuisano 7.600 ljudi
Portal AnalitikaIzvor

Olujne kiše, koje padaju od 29. maja, podigle su vodostaj rijeka, pa je došlo do djelimičnog plavljenja nenaseljenih mjesta u republikama Kakazija, Altai, Tuva i Teritorija Altai.

Do šest sati po moskovskom vremenu i dalje je bilo poplavljeno 3.967 kuća u 18 opština, u kojima živi više od 9.000 ljudi, od kojih su 2.000 djeca, rekao je Voronov.

U toku posljednja 24 sata broj poplavljenih kuća porastao je skoro za 3.000. Oko 5.000 domaćinstava prekriveno je vodom.

Poplave su uništile mostove u nekoliko nenaseljenih oblasti.

Vlasti Teritorije Altai su rekle da se vjeruje da su dvije osobe stradale u poplavama, dok su dvije nestale. U toj oblasti je uvedeno vanredno stanje zbog poplava koje je izazvala obilna kiša kada je za samo četiri dana pala količina kiša koja obično padne za mjesec dana.

U tom regionu je uništeno ili oštećeno 12 mostova (sedam za automobile i pet za pešake). Saobraćajne veze sa 11 nenaseljenih mjesta su u prekidu.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov apelovao je na stanovnike da slušaju instrukcije ministarstva za vanredne situacije i lokalnih vlasti.

U borbi sa poplavama u sibirskim regionima učestvuje oko 2.000 ljudi i više od 630 jedinica opreme, uključujući devet aviona i nekoliko desetina brodova.

(rtcg.me)

 

Portal Analitika