Svijet

Porošenko za SAD bio korumpirani oligarh

315petro
P
rije osam godina novi predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, za SAD je bio korumpirani oligarh. Samo tri godine potom promiujenile su mišljenje.

Porošenko za SAD bio korumpirani oligarh
Portal AnalitikaIzvor

Prema depešama iz američke ambasade u Kijevu koje je objavio „Vikiliks“, u Vašington su do 2009. stizali vrlo negativni izvještaji o Porošenku.

Elenu Černenko, novinarku ruskog „Komersanta“, nije mrzjelo da detaljno pretraži sve depeše u kojima se pominje čovjek koga zbog velikog udjela u konditorskoj industriji zovu „ukrajinskim kraljem čokolade“ i došla do zanimljivih otkrića. U jednoj od depeša iz 2006. koju je vašingtonskoj administraciji poslao Džon Herbst, bivši američki ambasador u Ukrajini, Porošenko je usputno pomenut kao „osramoćeni oligarh“.

Kasnije te godine depešu je poslala Šila Gvoltni, zamjenica ambasadora, i u jednom njenom dijelu navela da je „Porošenko obilježen uvjerljivim optužbama za korupciju“. U to vrijeme je Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka, tvrdila da je Porošenko zahvaljujući korupciji uspio da privatizuje državne firme. Naredni ambasador Herbst Vilijam Tejlor u depeši je napisao da je „Porošenko izuzetno nepopularan političar“, ali da „među partijskim vođama ima široku podršku zbog raniji finansijskih/organizacionih uloga“.

Kada je 2009. Porošenko postao šef ukrajinske diplomatije, privremeni otpravnik poslova Džejms Petit opisao je Porošenka kao „imućnog biznismena sa širokim političkim vezama, koji poziva na veću integraciju u Evropu i pragmatičnije odnose s Rusijom“. Ovih dana Barak Obama, predsjednik SAD, bio je među prvim državnicima koji su čestitali Porošenku pobedu na nedjeljnim izborima. Izrazio je i želju da se s njim sretne tokom evropske turneje, a tako nešto ne obećava često.

Na pitanje „Komersanta“ šta Porošenko misli o ovim depešama, njegova saradnica za štampu Irina Friz rekla je da ih on nije čitao. Porošenko je juče, povodom obaranja ukrajinskog helikoptera kod Slavjanska, u kojem je poginulo 12 pripadnika vojske, uključujući i generala, izjavio da zločini proruskih separatista na istoku Ukrajine neće proći nekažnjeno.

„Moramo sve da učinimo kako bismo bili sigurni da drugi Ukrajinci neće biti žrtve terorista i bandita“, rekao je Porošenko, koji je odmah nakon toga pojačao operacije vojske na jugoistoku.

Portal Analitika