Svijet

Ukrajina platila 780 miliona EUR za gas

315gas
U
krajina je uplatila 780 miliona EUR na ime duga za ruski gas, saopštio je evropski komesar za energetiku Gunther Oettinger.

Ukrajina platila 780 miliona EUR za gas
Portal AnalitikaIzvor

“Ukrajinski partneri pokazali su dokument koji potvrđuje da je ta suma uplaćena”, kazao je Oettinger na trećoj rundi trilateralnih pregovora o gasu između Ukrajine, Rusije i EU u Berlinu, prenosi Tanjug.

Oettinger je dodao da je Ukrajina spremna da u roku od deset dana plati cjelokupan dug za gas po cijeni od 268 USD za hiljadu kubnih metara. On je naveo i da ne sumnja u likvidnost Ukrajine i Naftogasa, kao i da je EU pripremila finansijsku pomoć za tu zemlju kako bi mogla da riješi svoje probleme i ispuni finansijske obaveze.

"Nije naša obaveza da platimo direktno Gaspromu, ali smo morali da pomognemo Kijevu da plati sam”, rekao je Oettinger.

On je kazao da je ruska strana najavila da je spremna da nastavi da radi na rješavanju spora oko gasa, tako da će naredni sastanak biti organizovan u ponedeljak u Briselu.

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, saopštio je da su pregovori Rusije sa Ukrajinom i Evropskom komisijom o gasu bili konstruktivni. Međutim, režim avansnog plaćanja za Ukrajinu za junske isporuke gasa još se ne isključuje.

Rusija, prema njegovim riječima, očekuje da EU pruži finansijsku pomoć Ukrajini za plaćanje budućih isporuka ruskog gasa.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika