Društvo

UP: Krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja

Bijelo_Polje3
B
jelopoljska policija, zajedno sa službenicima Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zamjeniku Specijalnog tužioca u Bijelom Polju podnijeli krivičnu prijavu protiv R.A. (57) i I.L. (59) iz Bijelog Polja, zbog osnovane sumnje da su počinili koruptivno krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i krivično djelo falsifikovanje službene isprave, saopšteno je iz policije.

UP: Krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja
Portal AnalitikaIzvor

Osnovano se sumnja da su R.A, u svojstvu direktora JZU Dom zdravlja Bijelo Polje, i I.L, u svojstvu šefa računovodstva ove JZU, krivična djela počinili u periodu od 01. novembra 2009. do 31. decembra 2012. godine na način što su, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, sačinjavali obračunske liste zaposlenih u ovoj JZU sa neistinitim podacima o njihovim zaradama.

Obračunske liste su, naime, kako se sumnja, sadržale neistinite podatke o uvećanim iznosima zarada zaposlenih u odnosu na stvarne iznose zarada tih lica. Na osnovu tih neistinitih obračunskih lista je, sumnja se, u navedenom periodu od Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore izvršeno trebovanje i naplata lažno prikazanih iznosa mjesečnih zarada zaposlenih u toj ustanovi.

Policijske aktivnosti koje su sprovedene do podnošenja krivične prijave ukazuju na osnovanu sumnju da su R.A. i I.L. razliku u novcu između lažno prikazanih i stvarno ostvarenih zarada zaposlenih sa računa ove JZU, nakon isplata mjesečnih zarada, podizali putem čeka. Oni su, kako se sumnja, u tim čekovima unosili neistinite podatke o isplati ličnih dohodaka zaposlenih, prikazujući fiktivne obaveze zaposlenih koje se odnose na njihove navodne obaveze prema firmama iz Bijelog Polja po osnovu kratkoročnih robnih kredita, iako je stvarna zarada zaposlenih u ovoj ustanovi uplaćivana na njihov tekući račun kod poslovnih banaka.

Osumnjičeni su, kako se sumnja, novac podizan putem čekova prisvojili, čime su nanijeli štetu Fondu za zdravstveno osiguranje u ukupnom iiznosu od 78.052,11 eura. Osnovano se sumnja da su od navedene sume novca R.A. i I.L. prisvojili 51.316,64 eura, što je iznos sume koja je podizana u gotovini, dok je od preostale ukupne sume, na osnovu lažno prikazanih iznosa zarada zaposlenih, naplaćeno 26.735,47 eura poreza i doprinosa.

 

 

Portal Analitika