Politika

MEDOJEVIĆ: SDP sa opozicijom da formira demokratsku alternativu

okmedo1_1_1_1
R
adikalne promjene u Crnoj Gori nemoguće su bez nove političke većine, a Socijaldemokratska partija (SDP) bi sa opozicijom trebala da formira demokratsku alternativu koja bi vodila ka ozdravljenju države, smatra poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

MEDOJEVIĆ: SDP sa opozicijom da formira demokratsku alternativu
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da bi se tako stvorili početni uslovi za organizovanje prvih poštenih i fer izbora, i da bi to vodilo političkom, ekonomskom i moralnom ozdravljenju države.

»Radikalne promjene nijesu moguće bez formiranja nove političke većine i zato očekujem da će kolege iz SDP-a, koji sebe doživljavaju kao državotvornu stranku, reformsku i demokratsku, prepoznati da je vrijeme da se prave novi politički aranžamani sa demokratskom alternativom«, kazao je Medojević agenciji MINA.

On smatra da je i SDP zaključio da nastavak koalicije sa DPS-om vodi državu u produbljivanje krize, dužničkom ropstvu, usporavanju i zautavljanju evroatlantskih integracija i da država klizi političkom i bezbjednosnom kolapsu.

Medojević je ocijenio da su se u opoziciji pojavili novi ljudi, da se ona godinama mijenjala i da je dostigla neophodan kapacitet za reforme i promjene.

»Ne vidim da postoji nijedan spoljni niti unutrašnji problem da bi nova demokratska reformska alternativa, u koju bi ušla i SDP mogla državu da provede oporavku. SDP to zna i vrijeme je da se donese politička odluka koja će imati korisne efekte i po tu stranku, političku alternativu i po državu«, rekao je Medojević.

On smatra da se svi krupni i teški problemi moraju rješavati radikalnim zaokretima.

»Aktuelna kriza u Crnoj Gori, koja traje od 2008. godine, počevši u oblasti ekonomije ali i u oblasti neophodnih reformi koje treba da ubrzaju naše evroatlantske integracije, posledice su stava DPS-a da se reforme zaustave, posebno u oblasti vladavine prava, bezbjednosnih službi i onih djelova sistema koji treba da posluju efikasnije i obezbijede vidljive rezultate«, kazao je Medojević.

Tu se, precizirao je on, prije svega misli na zahtjeve koje je Evropska komisija iznijela u poslednjem izvještaju o napretku gdje, kako je rekao, traži konkretne rezultate u oblasti korupcije na visokom nivou.

»To znači otvaranje istraga, podizanje optužnica, hapšenja, pravosnažne presude i u tom segmentu, crnogorska vlast i aktuelna politička koalicija očigledno nije dobitna kombinacija koja ima političku volju da se pokrenu radikalne reforme u oblasti ekonomije i vladavine prava«, smatra Medojević.

U međuvremenu, dodao je on, od parlamentarnih izbora, a posebno od predsjedničkih, otvorila se nova kriza.

»To je kriza političkog procesa, političkog sistema, izbornog procesa, i pitanja legitimiteta izbornih rezultata poput afere Snimak i novi stav EU koji traži i sudski epilog mnogobrojnih dokaza«, zaključio je Medojević.

 

 

Portal Analitika