Zanimljivosti

Google napravio obrazac za “vaše pravo da budete izbrisani“

3105Google
G
oogle je otvorio stranicu koja u skladu sa odlukom Evropskog suda pravde omogućava da građani Unije zatraže da se brišu njihovi lični podaci iz rezultata pretrage.

Google napravio obrazac za “vaše pravo da budete izbrisani“
Portal AnalitikaIzvor

Presudom Evropskog suda pravde u Luksemburgu, sredinom maja ove godine, Evropljani su dobili pravo da budu izbrisani ili zaboravljeni, a linkovi na “nebitne” ili zastarjele podatke/informacije mogu da budu izbrisani na zahtjev, prenosi BBC.

Google je najavio da će svaki takav zahtjev koji dobiju biti uzet u razmatranje i pokušati da uskladi "pravo na privatnost pojedinca sa javnim pravom i obavezom da se informacije saopšte i dijele ".

"Kada analiziramo vaš zahtjev, prvo ćemo gledati da li rezultati pretrage sadrže zastrarele informacije o vama, kao i da li postoji javni interes u tim informacijama," saopštio je Google na obrascu koji svi koji žele da budu zaboravljeni moraju da popune.

Google je najavio da će da istraži i slučajeve u kojima se informacije odnose na "finansijske pronevjere, profesionalne greške, kriminalne aktivnosti ili neprimjereno ponašanje predstavnika vlasti u javnosti".

BBC je uvidom u podatke saznao da je više od polovina zahtjeva ovog tipa koje je Google dobio ovog mjeseca poteklo od osuđenih kriminalaca iz Velike Britanije.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika