Svijet

Da li je mrtav ili meditira odlučiće sud

budamedietiere
P
orodica i sljedbenici najimućnijeg hinduističkog spiritualnog vođe započeli su međusobnu pravnu borbu u vezi sa tim da li je on mrtav ili u dubokom stanju meditacije.

Da li je mrtav ili meditira odlučiće sud
Portal AnalitikaIzvor

Njegova svetost Šri Ašutoš Maharadž, osnivač religioznog reda “Divija Jioti Jagrati Sansthan”, vrijednog više od 100 miliona dolara, preminuo je u januaru, sudeći po njegovoj ženi i sinu.

Međutim, njegovi sljedbenici odbili su da dozvole porodici da kremira njegovo tijelo zato što tvrde da je i dalje živ.

On se, po njima nalazi, u stanju duboke meditacije i oni su zamrznuli njegovo tijelo kako bi ono bilo očuvano u trenutku njegovog buđenja. Tijelo se trenutno nalazi u komercijalnom zamrzivaču u njegovom hramu.

Pokojni, ili živi, guru, koji je bio u sedamdesetim godinama, ustoličio je svoju sektu 1980. godine kako bi promovisao “buđenje prema globalnom miru” i promovisao svijet u kom “svaka individua postaje otelotvorenje istine, bratstva i pravde kroz vječnu nauku samospoznaje”.

Grupa danas ima na hiljade sljedbenika širom svijeta i u njenom vlasnišvu se nalaze veliki posjedi u Australiji, SAD, Južnoj Americi i Evropi.

Iako se mislilo da je preminuo usled srčanog udara, njegovi sljedbenici vjeruju da je prosto odlutao u dublju formu meditacije, koju i sam promoviše.

Sudeći po jednom od njegovih pomoćnika, maharadža je mnoge godine proveo meditirajući na Himalajima na temperaturama ispod nule i to nije ništa neobično.

Iako je policija potvrdila njegovu smrt, visoki sud je kasnije odbacio ovaj status, a lokalni zvaničnici izjavili su da je u pitanju duhovna stvar i da njegovi sljedbenici ne mogu biti natjerani da vjeruju da je mrtav.

Portal Analitika