Politika

Potrebno inovirati Sporazum Crne Gore i Francuske

okslavenradunovic
S
porazum koji je potpisan između Crne Gore i Francuske 2009. godine, potrebno je inovirati u cilju usaglašavanja sa trenutnim potrebama države, koja je u procesu pristupnih pregovora na putu ka Evropskoj uniji (EU), ocijenili su članovi Odbora za evropske integracije.

Potrebno inovirati Sporazum Crne Gore i Francuske
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Skupštine, članovi Odbora sastali su se danas sa predsjednikom Odbora za evropske poslove Senata Francuske Simonom Suturom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv predsjednika tog skupštinskog tijela, Slavena Radunovića, prenosi MINA.

Sastanak je, kako se navodi, bio povod za razmjenu mišljenja o napretku Crne Gore ka članstvu u EU, političkim promjenama u Evropi u svijetlu rezultata izbora za Evropski parlament, kao i o mogućnostima daljeg intenziviranja saradnje Crne Gore i Francuske.

„Članovi Odbora za evropske integracije iskazali su stav o potrebi inoviranja Mape puta za jačanje francusko-crnogorskih odnosa, sporazuma koji je potpisan između Crne Gore i Francuske 2009. godine, u cilju usaglašavanja sa trenutnim potrebama Crne Gore, koja je u procesu pristupnih pregovora, ali i u svrhu definisanja novih modaliteta parlamentarne saradnje dvije zemlje“, kaže se u saopštenju.

Sutur je kazao da Francuska podržava evropski put Crne Gore, naglasivši da će svaka država kandidat napredovati ka članstvu u skladu sa ostvarenim rezultatima i sprovedenim reformama.

„I pored činjenice da je na nedavno održanim izborima za Evropski parlament ojačana pozicija evroskeptičnih partija, senator je iskazao mišljenje da će i u budućnosti politika proširenja ostati na vrhu evropske agende“, navodi se u saopštenju.

Sutur je istakao zadovoljstvo zbog učešća crnogorskih parlamentarnih delegacija na sastancima koji se organizuju u okviru polugodišnjih predsjedavanja EU, te ukazao na mogućnosti konkretne saradnje između parlamentarnih odbora Crne Gore i Francuske.

Pored Sutura, sastanku su prisustvovali ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronik Brimo i saradnik senatora Sebastijan Rišar.

Iz Odbora za evropske integracije, uz Radunovića, učestvovali su zamjenik predsjednika Odbora Zoran Srzentić i članovi Srđa Popović i Koča Pavlović.

 

 

Portal Analitika