Svijet

Formirana Evroazijska ekonomska unija

2905unija
P
redsjednici Rusije, Kazahstana i Bjelorusije potpisali su sporazum o osnivanju Evroazijske ekonomske unije, koja će parirati ekonomskoj moći SAD, EU i Kine.

Formirana Evroazijska ekonomska unija
Portal AnalitikaIzvor

Potpisani sporazum će stupiti na snagu 1. juna, nakon što bude odobren u parlamentima tri bivše sovjetske republike, prenijela je agencija Rojters.

"Naš današnji sastanak ima poseban, bez pretjerivanja, istorijski značaj", izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u kazahstanskoj prijestonici Astani, i istovremeno negirao da novoformirana unija ima za cilj ponovno stvaranje Sovjetskog saveza koji se raspao 1991. godine.

Predsjednik Kazahstana, Nursultan Nazarbajev, izjavio je da novu uniju doživljava kao "most izmedju Istoka i Zapada". 

Nova unija imaće ukupnu populaciju od preko 170 miliona ljudi, i bruto domaći proizvod (BDP) od oko 2,7 milijardi dolara. I Kazahstan i Rusija su proizvođači nafte, a ovaj sporazum će samo dodatno produbiti ranije uspostavljene veze tih zemalja. 

Potpisani sporazum garantuje slobodan tranzit robe, usluga, kapitala i radne snage, kao i koordinisane mjere u velikim ekonomskim sektorima. 

Ukrajina je odlučila da se ne priključi toj uniji nakon svrgavanja njenog proruski orijentisanog predsjednika u februaru, ali i zbog pogoršanja odnosa sa Moskvom usljed pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim Ruskoj Federaciji.

Izvor: b92.net

 

Portal Analitika