Fudbal

Stiven HOKING: Ovako Engleska osvaja SP!

brazil-sp-2014
A
ko na Svjetskom prvenstvu navijate za Engleze, a brinu vas nedostatak kvaliteta na terenu i klupi, nadu će vam probuditi najpametniji Englez.

Stiven HOKING: Ovako Engleska osvaja SP!
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Stiven Hoking napravio je spisak formula koje će Gordi Albion dovesti do titule prvaka svijeta prvi put poslije 48 godina.

Slavni fizičar iskoristio je svoje teorijsko znanje da opiše uticaj raznih okolnosti na rezultate tima koji vodi Roj Hodžson. Istraživanje je finansirala kladionica Paddy Power, a sav novac Hoking je dao u humanitarne svrhe.

spE1

„Šanse za trijumf mogu se računati u odnosu na veliki broj fizioloških, psiholoških, političkih, taktičkih i klimatskih promjenljivih“, rekao je Stiven Hoking, dodavši da je prisustvo WAG’s (popularni akronim za supruge i djevojke) irelevantno, iako tabloidi tvrde suprotno.

"U ljudskoj prirodi od početka veremena je da želimo da razumijemo kako se stvari odvijaju, to važi za apsolutno sve oblasti života, pa i za Svjetsko prvenstvo. Fudbal je veoma kompleksna stvar, kvantna fizika u poređenju s njim djeluje sasvim jednostavno".

Šanse Engleza za uspjeh rastu u zavisnosti od temperature - na svakih 5 stepeni porasta, njihove šanse da pobijede padaju za 59 posto, kao i od nadmorske visine - dvostruko veći su izgledi da budu uspješni ispod 500 metara nadmorske visine.

spE2

I vrijeme početka utakmice igra ulogu. Savršen termin je 3 popodne po lokalnom vremenu, standardni termin početka mečeva u Engleskoj, on im povećava izglede za trećinu. Bitni su i dresovi, crveni povećavaju izglede za 20 odsto.

Šansa Ostrvljana za uspjeh opada za 22 odsto zbog dugog putovanja u Brazil, ali i taktika igra ulogu: najsupješnija taktika je 4-3-3, a ne standardnih engleskih 4-4-2, na kojima se zasniva igra reprezentacije još od ser Alfa Ramzija.

Još jedan bitan faktor su sudije - Englezi su kroz isttoriju dobili 63 mečeva kad im sude Evropljani, a samo 38 kad meč vode ljudi sa drugih kontinenata.

“Evropske sudije imaju više razumijevanja za engleski način igre, a manje za balerine, kakva je Suares”, rekao je Hoking.

Nije neobično što će po Hokingovom računu najlakši posao predstavljati Kostarika u Belo Horizonteu, a najteži Italija u Manausu.

spEhoking3

Najveći problem za engleski fudbal u prethodnim decenijama predstavljali su penali. Albion je na taj način ispadao sa velikih takmičenja 6 puta u posljednjih četvrt vijeka (SP 90, EP 96, SP 98, EP 04, EP 08, EP 12).

“Ključna stvar kod penala je brzina, a da bi nju postigle, penaldžije moraju da naprave bar tri koraka zaleta. Međutim, bez preciznosti brzina ne znači ništa. Bilo bi dobro da sam to mogao da šapnem Krisu Vodlu, prije nego što je poslao loptu u oblake 1990”, kaže Hoking.

Najbezbjednije je gađati gornje uglove - gornji desni i gornji lijevi donose 84 odsto golova. On je takođe preporučio Roju Hodžsonu da penale prepusti igračima svijetle kose, ili onima koji su ćelavi, jer imaju veću vjerovatnoću za uspjeh.

Na kraju je Hoking rekao čitaocima da ne planira da se kladi na titulu u Brazilu i da ni on sâm to neće uraditi.

Telegraph.co.uk

Portal Analitika